Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verbreding fietspad Parnassusweg: "Soms fietsen kinderen over de stoep, beetje gevaarlijk"

17 juni 2022, 14.42 uur · Aangepast 17 juni 2022, 16.35 uur · Door AT5 Producties

De Parnassusweg ondergaat groot onderhoud tussen het Olympiaplein en de Stadionkade. De fiets- en voetpaden worden verbreed. Ook vervangt Waternet de afval- en regenwaterriolering. Omgevingsmanager Lyanne Mendoza vertelt de makers van Het Verkeer hoe het ervoor staat. 

AT5

Het voet- en fietspad aan de Parnassusweg is momenteel een zandbak, maar dat is niet voor niks. Er wordt hard gewerkt aan de verbreding. "Dit fietspad is onderdeel van Plusnet Fiets en is een heel drukke route. De huidige fietspaden zijn te smal hiervoor", vertelt Mendoza. "Om de fietspaden te verbreden worden de huidige schuine parkeervakken vervangen door langsparkeren." 

Er wordt niet alleen tussen het Olympiaplein en de Stadionkade gewerkt. Vanaf half augustus zal er ook tussen de  Peter van Anrooystraat en Fred Roeskestraat/Prinses Irenestraat worden gewerkt aan verbreding van voet- en fietspaden. 

Quote

"Zeker met E-bikes en snelheidsverschillen is het een goed idee"

een fietser

Langs het zandpad treffen we een bewoner, die enigzins verbaasd is over de werkzaamheden voor zijn deur. "Ik wist niet dat dit een probleem was, maar in principe is het natuurlijk goed dat er meer ruimte komt voor de fietser." 

Een andere bewoonster, die samen met haar kleinzoon op pad is, is tevreden over de plannen voor het nieuwe fietspad. "'Het is vaak heel druk en soms fietsen kinderen over de stoep, beetje gevaarlijk." 

"Zeker met E-bikes en snelheidsverschillen is het een goed idee", vertelt een passerende fietser. 

Kijkersvraag

In de kijkersvraag vraagt een fietser zich af of er nog wel iets wordt gecoördineerd zoals dat vroeger gebeurde. Dit omdat er overal in de stad opbrekingen zijn. Volgens Ortwin Koster, stadsdeelregisseur van stadsdeel Zuid, worden de werkzaamheden wel degelijk gecoördineerd. “We kunnen niet altijd voorkomen dat er werkzaamheden gelijktijdig plaatsvinden, maar we doen ons uiterste best met vele partijen om dit zo gecoördineerd mogelijk en met zo min mogelijk overlast te laten verlopen.”

Maximum snelheid verlaagd 

Momenteel wordt gewerkt aan de noordkant van de Parnassusweg. Fietsers worden omgeleid via de rijbaan. Om dit veilig te laten verlopen is de maximumsnelheid voor automobilisten verlaagd van 50 naar 30 km/u. Voetgangers worden omgeleid via loopschotten. 

Eind december is het werk afgerond. "Dan zijn de fietspaden weer open voor iedereen", sluit Mendoza af. 

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam