Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Toneelgroep Amsterdam geeft naam toch op: "ITA heeft juridisch sterke kaarten"

20 juni 2022, 16.24 uur · Aangepast 20 juni 2022, 16.38 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Toneelgroep Amsterdam gaat de naam toch wijzigen. Dat gebeurt vanwege bezwaren van het Internationaal Theater Amsterdam (ITA), dat dreigde met juridische stappen. 

In een reactie op Facebook schrijft toneelgroep Amsterdam, dat voorheen De Warme Winkel heette, dat ITA 'juridisch sterke kaarten' heeft om hen het gebruik van de naam te ontzeggen. De naam was eerder nog van een andere toneelgroep, die in 2018 fuseerde met de Stadsschouwburg. Het geheel ging toen ITA heten. 

De toneelgroep begon vorige week nog een petitie om ITA te overtuigen, maar dat heeft 'niet het gewenste resultaat opgeleverd'. "ITA blijft bij haar standpunt dat ons gebruik van de naam te verwarrend voor het publiek zou zijn."

Quote

"Soms zijn er in het leven echter problemen die onoverbrugbaar blijken"

toneelgroep amsterdam

"Wij hebben hen natuurlijk verrast met deze naamswijziging maar ook uitvoerig geschreven waarom dat volgens ons noodzakelijk en verantwoord was", vervolgt de toneelgroep. "Ook hebben we hen zowel schriftelijk als mondeling een aantal praktische en creatieve oplossingen voorgedragen om ons meningsverschil op te lossen. Soms zijn er in het leven echter problemen die onoverbrugbaar blijken."

Vrijdag maakt de groep bekend onder welke naam zij verder gaat. "Het was een mooi schaakspel, we hadden een herdersmat voor ogen maar het werd een patstelling. Verder spelen zou beider partijen en het publiek alleen maar vermoeien en een ontzettende anti-reclame zijn voor het schaken an sich."

Decennialange traditie

ITA liet vorige week nog weten dat de naam al meer dan 30 jaar gebruikt wordt en 'staat voor een decennialange traditie waarin ITA en haar voorgangers als grootschalig ensemble structureel meerdere grote zaal voorstellingen per jaar maakt en speelt'. Zowel nationaal als internationaal zou ITA nog steeds veel bekendheid hebben met de naam. Ook worden de websites toneelgroepamsterdam.nl en tga.nl nog steeds gebruikt. 

Lieve vrienden, geïnteresseerden en geëngageerden, De breedgedragen petitie heeft helaas niet het gewenste resultaat...

Posted by Toneelgroep Amsterdam v/h De Warme Winkel on Monday, June 20, 2022

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938