Start van hoofdcontent

Stad

nl

Excuses van De Nederlandsche Bank en provincie Noord-Holland voor rol in slavernijverleden

1 juli 2022, 14.23 uur · Aangepast 1 juli 2022, 17.41 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft haar excuses aangeboden voor haar rol in het trans-Atlantische slavernijverleden. Directeur Klaas Knot las vanmiddag een verklaring voor tijdens Keti Koti. Ook de provincie Noord-Holland heeft vanmiddag excuses aangeboden.

"Excuses aan alle nazaten van slaafgemaakten in Nederland, in Suriname, op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, op Aruba, Curaçao en Sint Maarten", zei Knot. "Excuses aan alle mensen die door de persoonlijke keuzes van mijn voorgangers herleid werden tot hun huidskleur."

Hij zei dat hij de afgelopen maanden veel persoonlijke verhalen hoorde over leed, verzet en strijd. "Wat ik leerde, wat ik hoorde, deed mij pijn. Het bracht het leed van toen en nu heel dichtbij. De gesprekken die ik had, maakten duidelijk dat het leed van lang geleden nog lang niet geleden is. Dat die strijd nog lang niet gestreden is."

DNB neemt verschillende maatregelen. Zo start de bank een fonds voor meerjarige projecten die de doorwerking van het slavernijverleden helpen verminderen. Ook wordt er geld uitgetrokken voor het Nationaal Slavernijmuseum en het bijbehorende kenniscentrum.  Verder gaat DNB in het gerenoveerde gebouw aan het Frederiksplein 'meer openheid' geven over haar verleden. Dat gebeurt met kunstwerken. De kunstcollectie moet diverser en inclusiever worden. 

AT5

De provincie Noord-Holland bood excuses aan tijdens een expositie. Het is de eerste provincie in Nederland die dat deed. 

"Vandaag hebben wij als provincie Noord-Holland een belangrijke stap gezet", zei Commissaris van de Koning Arthur van Dijk. "Door het verleden beter te leren kennen, te erkennen en afstand te nemen van wat gezagdragers in die tijd hebben gedaan. Maar ook door ons de vraag te stellen wat wij vandaag en in de toekomst, als burgers én bestuurders, met de macht en de vrijheid die ons gegeven is, doen en wat daarbij ons mensbeeld is."

Vorig jaar bood burgemeester Halsema al excuses aan voor de rol van de gemeente in de slavernij.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938