Start van hoofdcontent

Stad

nl

Armoede staat centraal in Voor de Stad: "Ik kwam in een neerwaartse spiraal terecht"

7 juli 2022, 14.00 uur · Aangepast 7 juli 2022, 14.11 uur · Door AT5 Producties

In de nieuwe 5-delige serie Voor de Stad volgen we buurtmoeder en schuldhulpverlener Ilhame Grinate in haar strijd tegen armoede en in haar rol als vertrouwenspersoon voor bewoners in Nieuw-West. In de tweede aflevering zien we Ilhame tijdens haar werk als schuldhulpverlener. Ook spreken we Stella de Swart die na een scheiding en ziekte alles kwijtraakte. 

AT5

Ilhame Grinate werkt als schuldhulpverlener bij het buurtteam Nieuw-West. Hulpverlening voelt als een roeping voor Ilhame. Toch heeft ze in het verleden niet altijd dit werk gedaan. "Ik deed heel wat anders. Ik was stewardess en toen ben ik overgestapt. Ik wilde echt iets doen voor de mens. Iets wat voldoening zou geven". 

Helaas komen steeds meer Amsterdammers in de armoede terecht. Ook Ilhame merkt een toename door onder andere de stijgende energieprijzen en de nasleep van corona. "Er zijn zulke schrijnende situaties en als je die mensen kunt helpen. Dat gevoel is onbeschrijfelijk."

 

Quote

"Trek aan de bel. Wacht niet tot je erger in de problemen zit"

Ilhame Grinate - Schuldhulpverlener

Schuldenexpert 

Stella de Swart is armoede- en schuldenexpert. Wij spreken haar bij café de Ysbreeker. Voor haar is dit een bijzondere plek omdat ze hier vaak kwam toen ze zelf nog in armoede leefde. "Mijn kinderen zaten hier verderop op school, op de Pinksterbloem. Dan ging ik hier zitten met een krantje, me onder de mensen voelen en niet thuis alleen. Ik werd hier gezien als Stella en niet arme Stella."

Stella raakte alles kwijt na haar scheiding en ziekte. "Ik ging bij mijn ex-partner weg, ik werd ziek, ik raakte mijn baan kwijt, mijn huis raakte ik kwijt en dan kom je in zo'n neerwaartse spiraal terecht. Dan moet je op een gegeven moment een oplossing gaan zoeken. Voor mij was dat de voedselbank."

Stella startte in 2021 vanuit de bijstand haar eigen onderneming. Inmiddels is ze spreker en adviseur & raadgever op het gebied van armoede, schulden en ernstige geldnood. "Wat ik nu in deze tijd mensen zou adviseren om te doen is naar de gemeente gaan, naar buurtteams om daar je hulpvraag neer te leggen. Mijn wereld is opengegaan omdat ik ging vertellen over hoe ik me voelde en hoe het was om je in een grote stad als Amsterdam alleen te voelen, terwijl ik altijd onderdeel was van de stad. 

Zoek hulp

Ook Ilhame Grinate drukt Amsterdammers met geldproblemen op het hart om hulp te zoeken.  "Ik wil mensen meegeven dat zij niet de enigen zijn met een geld of schuldenprobleem. Trek aan de bel. We zijn er, we zijn er voor iedereen. Wacht niet tot je erger in de problemen zit."

Ben of ken jij een initiatief dat zich inzet tegen armoede? Nomineer dit initiatief via: www.omarmprijs.amsterdam

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Pact voor Amsterdam