Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verslavingsgoeroe Keith Bakker krijgt in hoger beroep 18 maanden cel voor ontucht

13 juli 2022, 16.29 uur · Door AT5

Voormalig ‘verslavingsgoeroe’ Keith Bakker heeft in hoger beroep 18 maanden celstraf gekregen voor ontucht met een minderjarig meisje. Dat meisje was bij Bakker in behandeling voor een eetstoornis. Omdat de Amsterdammer die 18 maanden al heeft gezeten komt hij per direct vrij.

Deze straf valt flink lager uit dan de veroordeling die hij eerder kreeg bij de rechtbank en de eis van het Openbaar Ministerie. Tegen de 61-jarige Bakker is twee weken geleden 6 jaar cel en tbs geëist wegens verkrachting. Ook wilde het OM dat hij een beroepsverbod kreeg.

Het hof zegt niet te hebben kunnen vaststellen dat in de relatie tussen Bakker en het slachtoffer, met wie hij een verhouding had, sprake was van een situatie waarin het meisje werd gedwongen tot seksuele gemeenschap. Dat Bakker 'erg dominant’in de relatie was en dat hij misbruik maakte van de kwetsbare situatie waarin het slachtoffer zich bevond, staat volgens het hof buiten kijf. Ook staat vast dat seksuele handelingen zijn gepleegd. “Maar bewijs voor dwang is niet gevonden.”

Behalve verkrachting is volgens het hof ook niet aangetoond dat Bakker de ontucht met het minderjarige meisje pleegde vanuit de positie van hulpverlener. Het opleggen van een beroepsverbod kan daarom niet aan de orde zijn, aldus het hof.

Bakker kreeg vorig jaar 4,5 jaar celstraf voor verkrachting van het meisje, destijds nog geen 18 jaar oud. Hij heeft verkrachting altijd ontkend.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938