Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema: horeca op Wallen moet om 2.00 uur deuren sluiten

15 juli 2022, 16.34 uur · Aangepast 16 juli 2022, 12.03 uur
Door AT5 · Foto: Inter Visual Studio

Als het aan burgemeester Halsema ligt, sluiten horecazaken op de Wallen volgend jaar om 2.00 uur de deuren en komen er een uur eerder al geen nieuwe klanten meer binnen. De maatregel is bedoeld om overlast voor bewoners te voorkomen. 

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Halsema dat de meeste dronken bezoekers van de Wallen van de horeca vandaan komen. Bezoekers zouden zich ook ophopen voor de snackbars. "De veelal beschonken staat waarin men verkeert, leidt daarbij sneller tot (onderling) conflict en geweld."

Zakelijk geschil

Ze wil dat de prostitutieramen om 3.00 uur sluiten. Doordat de raambordelen nu nog de hele nacht open zijn, hangen bezoekers volgens Halsema tot in de laatste nachtelijke uren voor de ramen rond. Ze vallen de sekswerkers soms lastig en veroorzaken overlast. De politie moet geregeld langskomen vanwege een 'zakelijk geschil' tussen prostituees en beschonken klanten. 

Op dit moment gelden er in het gebied verschillende sluitingstijden. De meeste horecazaken hebben in het
weekend een sluitingstijd van 3.00 uur. Alcoholvrije zaken (zoals snackbars) en alcoholschenkende avondzaken sluiten om 4.00 uur. Enkele nachtzaken sluiten om 5.00 uur. Halsema wil dat de sluitingstijd voor alle horeca naar 2.00 uur gaat en dat de ramen een uur later dichtgaan. Dat uur zou het gebied alleen nog aantrekkelijk zijn voor klanten van sekswerkers.

Schenktijd

Halsema liet in april al weten dat ze een vroegere sluiting overwoog, maar dat plan is sinds vandaag dus concreet. Het gaat om het gebied gelegen aan de Nieuwebrugsteeg, Sint Olofsteeg en de Oudezijds Voorburgwal en Oudezijds Achterburgwal en alle tussenliggende en aanpalende stegen en straten ten noorden van de Damstraat, Oude Doelenstraat en Oude Hoogstraat en om horecazaken aan de Warmoesstraat met een uitgang aan het Oudekerksplein en horecazaken gelegen aan de Oudezijds Voorburgwal ten zuiden van de Damstraat tot aan de Pieter Jacobszstraat.

Gemeente Amsterdam

"Mochten deze maatregelen onvoldoende bijdragen aan het bieden van rust aan bewoners in de
nacht, dan overweegt het college het gebied uit te breiden, een schenktijd in te voeren voor het verstrekken van alcohol, het invoeren van een nog eerdere sluitingstijd, of het gelijktrekken van de
sluitingstijd van prostitutieramen en horeca", schrijft ze in de brief.

De gemeenteraad moet nog wel met het voorstel akkoord gaan. Omdat de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie gisteren al plaatsvond, zal dat niet eerder dan september gebeuren. Halsema hoopt dat de nieuwe sluitingstijden vanaf 1 april 2023 van kracht kunnen worden en dan voor minimaal twee jaar gelden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938