Start van hoofdcontent

Stad

nl

Johan Cruijff Boulevard propvol reizigers na concerten: "Anderhalf uur om bij trein te komen"

16 juli 2022, 13.51 uur · Aangepast 16 juli 2022, 16.22 uur · Door AT5

Bezoekers van de concerten van Ed Sheeran in de Johan Cruijff Arena en Toto in de Ziggo Dome die met de trein of metro naar huis wilden, zeggen dat er onveilige situaties ontstonden op de Johan Cruijff Boulevard. Op foto's en video's is een enorme mensenmassa te zien. 

Een van hen spreekt tegenover AT5 van een 'drama' bij het station. "Alle ingangen waren gesloten, er was er één open. Het was buiten het station levensgevaarlijk. Je werd voor je gevoel doodgedrukt."

Een ander: "Ik ga vaker naar concerten en dan ook met de trein, maar dit heb ik niet eerder meegemaakt. We liepen rond iets over half elf naar de ingang van het station, toen het bij Pathé al helemaal vaststond qua mensenmassa. Uiteindelijk hebben wij er anderhalf uur over gedaan om het station in te komen."

AT5

Ook deze concertganger is geschrokken. "Als er eenmaal beweging was, werd je zowat meegesleurd door de meute, er werd geduwd en getrokken. Eerst was de sfeer nog prima, maar later zwaar geïrriteerd door de aanpak van politie, beveiliging en NS. Het was heel onveilig en wij waren echt bang."

Reguleren

Een woordvoerder van de NS zegt dat er speciaal opgeleid personeel aanwezig was om 'de doorstroom te reguleren'. Dat betekent dat reizigers inderdaad voor het station moeten wachten, om te voorkomen dat het op perrons te druk wordt.

"Als een reiziger zegt, ik voel me niet veilig, ik kan niet op een prettige manier naar huis, dan vinden we dat wel vervelend", zegt de woordvoerder. "Want we willen altijd dat reizigers zich veilig voelen." Volgens haar ging het om 'piekdrukte', omdat beide concerten ongeveer tegelijkertijd stopten.

Quote

"We willen van elke situatie leren, maar het is wel te vroeg om toezeggingen te doen"

woordvoerder ns

Op Twitter reageerde de NS ook op klachten van reizigers. Een medewerker van de webcare-afdeling liet weten dat de NS 'zeker met deze aantallen' verwacht dat de organisatie van de evenementen contact opneemt voor de inzet van extra treinen. Of dat is gebeurd kan de NS-woordvoerder nog niet zeggen. "Stel dat zaken verbeterd kunnen worden dan gaan we daar naar kijken. We willen van elke situatie leren, maar het is wel te vroeg om toezeggingen te doen."

Donderdag werd al duidelijk dat het een dag later erg druk zou worden. Concertorganisator Mojo liet concertgangers weten dat alle plaatsen op parkeerterreinen en in parkeergarages rond de Johan Cruijff Arena verkocht waren. Aangeraden werd om met de trein of metro te komen.

Om met drukte op en rond de Johan Cruijff Boulevard om te kunnen gaan zit er in de Johan Cruijff Arena bij grote evenementen een zogenoemd Operationeel Mobiliteitscentrum. In een kantoor zitten onder meer de NS, de gemeente, politie en het GVB met elkaar om tafel.

AT5 maakte er in 2017 een item over:

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938