Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wie vandaag verkoeling zoekt: in de binnenstad is het prima toeven

19 juli 2022, 07.00 uur · Aangepast 19 juli 2022, 10.13 uur · Door Martine Bakker

Wie verkoeling zoekt in de stad met de extreme hitte van vandaag, denkt niet meteen aan het centrum. Vooral de Dam is berucht, waar de temperatuur op dit soort dagen tegen de 50 graden is. Toch kun je juist in de binnenstad de hitte prima trotseren. Hoe zit dat? 

Met een temperatuur van maar liefst 46,4 graden Celsius op de Dam rond het middaguur gisteren, is de binnenstad een schrikbeeld voor wie vandaag naarstig op zoek is naar koelte. Maar volgens Martijn Lugten van AMS institute, een wetenschappelijk instituut dat oplossingen zoekt voor grootstedelijke vraagstukken, is de binnenstad juist óók een plek waar het goed toeven is met extreme hitte zoals vandaag. Daarvoor lopen we naar één van de zijstraatjes achter de Dam: de Warmoesstraat. 
Martijn Lugter, onderzoeker AMS institute bij een zijstraatje van de Warmoesstraat
Quote

"Een middeleeuws stratenpatroon zorgt voor een hittebestendige binnenstad"

Martijn Lugten, onderzoeker ams institute

Martijn Lugten: "Hier meet ik  26 graden."  Een extreem groot verschil dus van ruim 20 graden. "Hoe dat kan? Omdat je hier kleinere straatjes hebt en omdat hier minder zon komt. Daardoor heb je minder opwarming van de stenen. En dat zie je meteen terug in de temperatuur. Iets anders wat meespeelt is dat je hier meer wind hebt, omdat je lange straatjes hebt die achter elkaar doorlopen.. Dat betekent dat die tocht het koeler doet aanvoelen." 

Gemeten temperatuur in de Sint Jansstraat, vlak achter de Dam

Een middeleeuws stratenpatroon, zoals ook in veel Zuid-Europese steden, leent zich dus uitstekend voor een hittebestendige stad. Maar ook het effect van bomen is enorm. Waar Lugten in de volle zon op straat 43,6 graden Celsius meet, is de temperatuur twee meter verderop onder een boom slechts 28,2 graden. Een verschil van maar liefst 15,4 graden.  

"Opvallend is dat het juist op hete dagen in de buitenwijken vaak een paar graden warmer is dan in de Binnenstad. Schaduw creëren, is dus het devies, om nieuwe woonwijken hitteproof te bouwen", zegt Lugten. "Met lange straten krijg je tocht en dus wind de wijk in. En je moet dichter op elkaar bouwen, zodat je minder straling hebt. Verder heel veel groen, zowel op gevels, als op de ondergrond en veel bomen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938