Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Einde aan jazzavonden in Brasserie Nel: "Stukje Amsterdamse jazzgeschiedenis is klaar"

19 juli 2022, 15.44 uur · Door AT5/NH Amsterdam

In Brasserie Nel aan het Amstelveld werd 13 jaar lang Nel Sessions georganiseerd. Een jazzavond voor zowel beginnend jazztalent als gevestigde artiesten. Gisteravond was de allerlaatste.

AT5

Het idee voor de Nel Sessions begon in 2009. Café-eigenaar Dennis Dwinger wilde een avond organiseren waar goed gegeten kon worden, maar tegelijkertijd ook ruimte was voor het maken van live muziek. Samen met Daan Herweg werden deze avonden georganiseerd, maar de eerste periode kwam het moeizaam op gang. "Het duurt even voordat je een poule mensen hebt die op zo'n avond wil komen", vertelt de eigenaar.  

Vervolgens organiseerde Daan deze avonden jarenlang. De eerste jaren met twee collega's, maar de laatste zes jaar helemaal alleen. Dat is ook de reden dat hij ermee stopt. "Het is me gewoon te veel geworden."

Jammen met verschillende artiesten

Bij de Nel Sessions opende een vaste huisband de avond. Daarna werd er door verschillende muzikanten met elkaar gejamd. "Heel veel artiesten gebruiken dit als een soort voedingsbodem", vertelt Daan. "Zo kunnen ze groeien en mensen ontmoeten. Het is dus heel belangrijk voor een stad dat dit er is."

Daarnaast sloten ook bekende jazzartiesten zich aan bij de jamsessies. Zo heeft bijvoorbeeld de Amerikaanse bassist en producer Marcus Miller een keer meegedaan, een bekend figuur in de jazzwereld. "Miller is echt wel een soort God in jazzland", vertelt de eigenaar. 

Het publiek dat op de avonden afkwam, was volgens hem ook erg divers. "Veel mensen denken bij jazz aan oude mensen met grijze haren en sandalen", zegt Dennis, "maar er kwamen juist veel jongeren en studenten van het Conservatorium op af."

De vaste gasten vinden het erg jammer dat de jamsessies stoppen. "Ik vind het verschrikkelijk, je valt in een gat", vertelt Rita. Zij was er iedere maandag bij, tenzij ze ziek was. Ook Emiel gaat het huiskamergevoel van deze avonden missen.

Quote

 "Ik hoop dat een kopie van mij, maar dan 15 jaar jonger het stokje overneemt"

Daan Herweg

En zij zijn niet de enigen. Als de eigenaar wordt gevraagd of hij zich niet gaat vervelen op de maandagavond zegt hij lachend: "Nou, dat zou zo maar eens kunnen". Organisator Daan grapt dat hij op maandagavond met moeders gaat Netflixen. "Nee hoor, ik hoop dat er weer nieuwe sessies komen", reageert hij. "Wie dat moet organiseren? Een kopie van mij, maar dan 15 jaar jonger."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938