Start van hoofdcontent

Stad

nl

Elke nacht in de auto slapen: "Heel veel mensen zullen dit straks ook moeten doen"

24 augustus 2022, 07.00 uur · Aangepast 28 augustus 2022, 09.50 uur · Door Stefan Bunschoten

Hulporganisatie HVO-Querido maakt zich zorgen over het groeiende aantal daklozen. Er is te weinig plek, waardoor ze bijvoorbeeld in auto's moeten overnachten. De 48-jarige Jeroen is iemand die dat elke nacht moet doen. 

Jeroen is sinds ongeveer tien jaar dakloos. Hij raakte zijn woonboot kwijt nadat hij ernstig ziek werd en zijn relatie strandde. Het lukte hem vervolgens niet om aan een nieuwe woning te komen en in opvanglocaties werd hij geweigerd.

Quote

"Je wordt overal weggestuurd, het maakt niet uit waar je naartoe gaat"

jeroen

"Je wordt overal weggestuurd", vertelt hij. "U valt niet onder ons. Dat is echt zo'n geijkt antwoord. Het maakt niet uit waar je naartoe gaat."

De afgelopen tien jaar probeerde hij van alles. Hij sliep bijvoorbeeld bij de stadsnomaden en in een vluchtelingenkamp in Frankrijk. Tegenwoordig slaapt hij dus in een auto, met zijn hond. Die auto is te klein om er voluit in te liggen. "Op de achterbank slaap ik ook in een soort foetushouding. Maar je krijgt op een gegeven moment zo'n sterke drang om uit te rekken, dat is ongelooflijk."

Het is geen situatie waar Barbra Velthuizen, directeur Zorg bij HVO-Querido, van opkijkt. "Helaas, dat zien we veel, in heel Nederland. Het is schrijnend en het is natuurlijk een situatie waar je nooit in terecht wil komen."

Velthuizen denkt dat de stijgende inflatie en hogere energieprijzen voor een nog groter aantal daklozen zorgen. "Ik maak me zorgen. We hebben echt te maken met schaarste op meerdere fronten. Het maakt denk ik ook dat we op een andere manier moeten kijken. En op een andere manier ons leven met elkaar moeten inrichten. En ik denk dat we elkaar daarin moeten ondersteunen. Want we zullen hier voorlopig nog wel met elkaar in blijven zitten."

Quote

"Vergis je niet in wat mensen die het nu goed hebben de komende tien jaar te wachten staat"

JEROEN

Jeroen denkt dat het straks gaat om aantallen die vergelijkbaar zijn met de situatie in Amerikaanse steden. "Vergis je niet in wat de mensen die het nu nog goed hebben de komende tien jaar te wachten staat. Want dingen worden alleen maar duurder. Heel veel mensen zullen zo komen te zitten zoals ik. Alleen dan misschien wel zonder auto."

Jeroen hoopt binnenkort een voor hem betaalbare camper te kunnen kopen, zodat hij beter kan slapen en ook zijn hond een betere plek heeft. 

Oproep

Heeft u een camper, lege bus of caravan die u zou kunnen verkopen aan Jeroen? Neem dan contact op met AT5 via [email protected] of via 0651190938.