Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rattengif wordt verboden, terwijl de plaag verergert: "Het gaat terecht de wereld uit"

27 augustus 2022, 07.00 uur · Aangepast 27 augustus 2022, 11.38 uur · Door Hedwig Goudsmit

Vanaf 2023 is het gebruik van rattengif totaal verboden. Terwijl er een verdubbeling is van het aantal meldingen van ratten in Amsterdam. Lijkt tegenstrijdig, maar volgens de GGD zijn er goede redenen voor. "Dit dwingt bewoners om naar de kern van het probleem te kijken, in plaats van voor een tijdelijke oplossing te kiezen."

We zijn op pad met de teamleider van de dierenplaagbeheersing van de GGD en een inspecteur. Bewoners in een huis in Oud-West hebben last van ratten in de tuin. "Het stinkt hier naar urine", zegt de bewoner tegen de inspecteur, wijzend naar een hoek. De inspecteur heeft het probleem al gezien. "U houdt van planten en van een vijver in de tuin, maar de ratten ook."

Onderliggende oorzaak

"Dat gif gaat terecht de wereld uit", laat teamleider Dave de Jonge weten. "Het is slecht voor het milieu, ratten kunnen resistent worden en het werkt ook tijdelijk." De Jonge vertelt de GGD al een aantal jaar is gestopt met het gebruiken van gif, omdat de ongediertebestrijding dan vaak elke paar maanden langs moest komen. "Terwijl we de onderliggende oorzaak aan moeten pakken. Het afval bijvoorbeeld, gaten in riolen en het vele groen in tuinen. Daar ligt het probleem."

Quote

"Zorg ervoor dat je geen 'bed and breakfast' kan aanbieden aan de rat"

dave de jonge, dierenplaagbeheersing ggd

Volgens De Jonge is gif gebruiken 'the easy way out'. "Bewoners hebben vaak geen zin om de hele kruipruimte aan te pakken. Dat kost veel geld, maar dat onderhoud is nou eenmaal nodig." De Jonge wil benadrukken dat we de rat niet volledig moeten willen uitroeien. "Die beesten zijn er nou eenmaal en we moeten ermee kunnen leven. Zorg ervoor dat je geen 'bed and breakfast' aan de ratten kan aanbieden. Geen voedsel en geen verblijf."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938