Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nibud: terugkerende basisbeurs nog altijd te laag voor studenten

31 augustus 2022, 14.05 uur · Aangepast 31 augustus 2022, 14.22 uur · Door AT5

Met het geld uit de basisbeurs, die vanaf volgend studiejaar weer ingevoerd wordt, gaan studenten het niet redden. Dat zegt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap berekende welke kosten uitwonende studenten hebben.

Vanaf volgend jaar kunnen studenten, bovenop een basisbeurs van 275 euro, een aanvullende beurs van maximaal 401 euro per maand krijgen. Tussen 2015 en het einde van dit studiejaar kon dat niet. Op dit moment moeten studenten dus lenen, naast hun studie werken, of geld van hun ouders krijgen om hun studie te kunnen betalen.

Hogere kosten

Inclusief een zorgtoeslag van 111 euro kan een student maximaal 786 euro krijgen. Volgens berekeningen van het Nibud liggen de kosten alleen 255 euro hoger: 1.041 euro. Het Nibud wijst erop dat ouders die anderhalf keer modaal verdienen te weinig inkomen hebben om dat gat financieel te kunnen dichten. Deze kinderen kunnen volgens het Nibud steeds minder uitgeven door de huidige inflatie en moeten, ook met een beurs, blijven bijlenen of 12 uur per week werken.

Volgens het Nibud moet de aanvullende beurs daarom 255 euro hoger zijn dan nu in de plannen staat. Voor thuiswonende studenten voorziet het instituut minder problemen. Zij komen 'gemiddeld genomen rond', al wijst het Nibud er wel op dat ook onder deze groep mensen vallen van wie niet alle kosten met een basisbeurs gedekt zullen worden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938