Ajax declasseert Rangers met speels gemak

7 september 2022, 20.35 uur · Aangepast 8 september 2022, 07.15 uur · Door Bas Velzel

Ajax heeft in de Johan Cruijff Arena kinderlijk eenvoudig gewonnen van Rangers FC. De openingswedstrijd van de nieuwe Champions League-campagne werd met 4-0 gewonnen. De Amsterdammers declasseerden de plaaggeest van PSV in de eerste helft met een heuse voetbalshow voor het eigen publiek.

Alfred Schreuder begon met een opvallende naam in de basiself: Mohammed Kudus kreeg de keuze boven Brian Brobbey in de punt van de aanval. In het eerste kwartier van de wedstrijd waren er niet heel veel kansjes voor de Amsterdammers. Jurriën Timber kreeg een open kopkans, maar de verdediger kopte ruim over.

Na het kwartier kwamen de Amsterdammers dan op voorsprong, nu wel uit een corner. Edson Álvarez werkte de hoekschop van Steven Berghuis knap in het net. Na het openingsdoelpunt leken de Amsterdammers los te komen. Er werd goed gecombineerd en kansjes ontstonden steeds vaker. Een overwicht aan balbezit kwam uit in constante druk op het zestienmetergebied van Rangers, maar Ajax vergat zich te belonen na mooie aanvallen.

Na het half uur wist Ajax dan wel de aanvallen af te ronden. Steven Berghuis verdubbelde de score nadat zijn bal van richting werd veranderd en Rangers-doelman Jon McLaughlin kansloos liet. Twee minuten later ontplofte de Johan Cruijff Arena opnieuw nadat de keuze van Schreuder om Kudus op te stellen geweldig uitpakte. De Ghanees schoot snoeihard vanuit een moeilijk hoek de bal binnen en daarmee Ajax op rozen richting de rust. Door de Arena scandeerde de leus 'wij geven voetballes' bij een ruststand van 3-0.

Het elftal van Schreuder begon de tweede helft zonder wissels.  De Schotten wisselden wel flink, met maar liefst drie wissels. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst ging na de rust met vijf verdedigers spelen, in de hoop Ajax af te stoppen. Wat ook in de eerste tien minuten van de tweede helft leek te werken, het tempo lag aanzienlijk lager dan aan het einde van de eerste helft.

De Amsterdammers leken in het eerste kwart van de tweede helft ook wat minder nadrukkelijk op zoek te zijn naar het doel. Er werd frivool gecombineerd met een bal door de benen hier en een hakje daar. Smaakmakers van de avond Kudus en Berghuis lieten zich zien met mooie bewegingen en combinaties. Onverwachts leken de Schotten in de slome tweede helft toch Remko Pasveer te passeren, maar het bleek buitenspel.

Met nog iets meer dan tien minuten te spelen wist Ajax ook in de tweede helft raak te schieten. Een foute terugspeelbal van een verdediger van Rangers werd opgepikt door Steven Bergwijn, waarna de aanvaller de bal voorbij de doelman sleepte en raak schoot. Bergwijn raakte daarbij wel geblesseerd en werd vervangen door Lucas Ocampos. Ajax pakte de eerste drie punten van dit Champions League-seizoen gemakkelijk.