Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder wil uitstel nieuw Pride-beleid, maar wie organiseert het dan volgend jaar?

8 september 2022, 17.06 uur · Aangepast 8 september 2022, 18.40 uur · Door Michiel Klaassen

Eigenlijk moest het dit najaar naar de gemeenteraad, maar wethouder van cultuur Touria Meliani wil de invoering van het nieuwe Pride-beleid uitstellen. Ook het kiezen van een nieuwe organiserende partij voor de Pride schuift waarschijnlijk één jaar op, naar 2024. Hoe de Pride van 2023 er dan uit gaat zien en wie die zal organiseren, wordt nog onderzocht door de gemeente.

De oorspronkelijke planning was dat het college en de gemeenteraad dit najaar het nieuwe Pride-beleid zouden vaststellen. Belangrijk onderdeel van dat beleid: elke vier jaar wordt de subsidie - en daarmee het organiseren van de Pride - gegund aan de meest geschikte partij. Het was de bedoeling dat in december bekend zou worden gemaakt wie de Pride-organisatie op zich zou mogen nemen voor de periode 2023-2026.

Voor die organisatie hebben zich deze zomer twee partijen bij de gemeente gemeld. Stichting Pride Amsterdam heeft de Pride sinds 2014 georganiseerd. Onder leiding van directeur Lucien Spee groeide de Pride verder uit tot een populair en goed bezocht evenement. Spee gooit hoge ogen om wederom de Pride te mogen organiseren, al krijgt de stichting ook de nodige kritiek te verduren.

Queers United

Die kritiek komt vooral uit activistische hoek. Verschillende actie- en belangengroepen roepen al jaren dat zij de Pride te commercieel en niet divers genoeg vinden. Onder de naam Queers United hebben ook zij aangegeven de Pride te willen organiseren. Behalve tal van actie- en belangengroepen vallen onder Queers United ook Stichting Homomonument en de Roze Ambassade, een initiatief van twee horecaondernemers.

Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Zowel Queers United als de Stichting Pride Amsterdam hebben bij de wethouder aangegeven dat er weinig tijd zit tussen het aanwijzen van een nieuwe organisator en de Pride van volgend jaar. Wethouder Meliani (GL) onderzoekt nu of het beleid later kan ingaan, zegt haar woordvoerder. "Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om later dit jaar het beleid vast te stellen, en dan begin 2023 de procedure voor de gunning voor 2024-2027 open te stellen." Het college van burgemeester en wethouders moet nog akkoord gaan met het voorstel van Meliani.

Pride 2023?

Hiermee is het onduidelijk wie de organisatie van de Pride 2023 op zich neemt. Meliani zegt te willen kijken of Queers United en de stichting dit gezamenlijk willen doen. "Of en hoe samengewerkt kan worden, wordt momenteel onderzocht met de twee organisaties die zich hebben gemeld", vertelt de woordvoerder. "Dat is ook onderdeel van de gesprekken die met hen gevoerd worden. We vinden het belangrijk dat de partijen zorgvuldig met elkaar kunnen onderzoeken of ze kunnen samenwerken."

Of zo'n samenwerking überhaupt van de grond kan komen, is zeer de vraag: de verhoudingen zijn op dit moment niet goed. Queers United werkt op dit moment aan een lijst met voorwaarden voor zo'n samenwerking. Die zullen niet mals zijn: hun eerdere kritiek richtte zich op zowel de inhoud als op leden van de Pride-organisatie zelf. De Stichting Pride Amsterdam geeft aan het definitieve besluit van het college af te wachten en wil nog niet reageren. Wethouder Meliani heeft er desalniettemin vertrouwen in dat de partijen elkaar kunnen vinden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938