Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Vier Makkies voor de bios: buurtmunt van Oost bestaat 10 jaar

17 september 2022, 13.00 uur · Door Frederieke Weel

De buurtmunt van Oost bestaat tien jaar. Wie vrijwilligerswerk doet, zoals een buurtgenootje helpen met taalles of koken, kan een Makkie verdienen. Die kan je uitgeven bij lokale winkels, horeca of culturele instellingen. Inmiddels kun je in Oost op 42 plekken met de Makkie betalen. 

De Makkie is te verdienen en uit te geven in de Indische Buurt, de Dapperbuurt en de Transvaalbuurt. De bedoeling van de munt is om de kleinschalige economieën en vrijwilligerswerk te stimuleren en de saamhorigheid te vergroten.

Bij de Java Bookshop gaan er inmiddels gemiddeld zo'n twee Makkies per week over de toonbank. "In het begin kwamen mensen een beetje voorzichtig naar binnen, moesten een beetje wennen en vroegen of het echt wel mocht. Het is langzaam gegroeid", vertelt mede-eigenaar Sanne Fase. 

In Oost werd de verjaardag van de Makkie gevierd met een buurtmarkt

Er zijn nu gemiddeld 15.000 Makkies in omloop en ongeveer 900 vrijwilligers zijn aangesloten bij vrijwilligersorganisaties waar je Makkies kan verdienen. Stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer is enthousiast over de munt. "We willen de munt breder gaan inzetten in andere buurten in Oost en kijken of andere stadsdelen ook enthousiast zijn om het werken met de Makkie over te nemen", vertelt ze. 

Malika Frindi verdient 32 Makkies per week als vrijwilliger bij de stichting Dappere Dames. "Het is juist heel belangrijk voor deze buurt. Er is heel veel armoede. En er gaat nog veel armoede komen. Dat hadden we gezien met corona en nu komt de volgende battle weer. De Makkie kan daar echt bij helpen", vertelt ze. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938