Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam UMC zoekt poep van veganisten voor onderzoek naar leverziekte

6 oktober 2022, 21.30 uur · Aangepast 6 oktober 2022, 21.48 uur · Door Bas Velzel

Onderzoekers van het Amsterdam UMC zijn op zoek naar poep van veganisten. Ze hebben de poep nodig voor onderzoek naar leververvetting. De onderzoekers hopen met dit onderzoek meer te weten te komen over hoe de leverziekte te bestrijden is. 

flickr.com / Marco Verch

"Het klinkt natuurlijk heel raar dat je poep nodig hebt", begint Quinten Augustijn, arts-onderzoeker bij het Amsterdam UMC. Hij is één van de onderzoekers en doet dat samen met internist Onno Holleboom. "We geven de poep van een gezond persoon aan iemand die ziek, om zo bepaalde ziektes te bestrijden."

Het zit zo: in de darmen van mensen zitten veel bacteriën en deze bacteriën helpen onder andere bij de spijsvertering en andere processen in het lichaam. Bij sommige mensen werken deze bacteriën niet goed. Door de ontlasting van een gezond iemand aan een ziek iemand 'te geven', geef je ook de gezonde bacteriën door die kunnen helpen de ziekte te bestrijden. 

Leververvetting

In het geval van dit onderzoek gaat het om de ziekte leververvetting. "Dat heet ook wel NASH. Het is een leverziekte die steeds vaker en in ernstige mate voorkomt doordat steeds meer mensen langer leven met obesitas en/of type 2 diabetes, maar het heeft ook genetische achtergronden", aldus Augustijn. "Het kan er toe leiden dat je een leverontsteking kan krijgen en littekens op je lever. In het ergste geval kan je lever stoppen met werken of kan je leverkanker ontwikkelen. Maar dat is wel een klein gedeelte. Er is wel een twee keer zo hoog risico op hart- en vaatziekten."

Uit een eerder onderzoek kwam naar voren dat poeptransplantaties lijken te werken bij het bestrijden van leververvetting.  "Normaal gaat dat met een slangetje door de maag en gaat het richting de twaalfvingerige darm. Dat doen we wel zo dat mensen niet zien dat de poep naar binnengaat. Ongeveer elke acht weken geef je de patiënt een poeptransplantatie en dat moet zo vers mogelijk zijn." De transplantaties worden nog onderzocht en zijn nog geen reguliere behandeling.

Quote

"Wij willen zoveel mogelijk bacteriën die goede stoffen aanmaken, veganisten hebben die veel"

Quinten Augustijn

Poepcapsules

De twee onderzoekers gaan ook een andere manier proberen voor de transplantaties. "We werken samen met een apotheker. Er is onderzoek gedaan of we het in capsules kunnen stoppen. De capsules zijn zo ontworpen dat het pas na de maag opengaat, er dus geen kans dat je iets merkt van de poep", vertelt Augustijn over de nieuwe methode. Wat wel belangrijk is, is dat er niet op de capsules wordt gekauwd. 

Naast de poepcapsules geven de onderzoekers de patiënten ook nog extra bacteriën en voeding voor de bacteriën. "Bacteriën werken nooit alleen, maar altijd samen. We hopen dat de nieuwe bacteriën goed gaan samenwerken en zorgen voor een gezondere darmflora."

Vegans hebben beste darmbacteriën 

Waarom zijn de onderzoekers dan specifiek op zoek naar vegans? "Veganisten hebben een andere samenstelling van bacteriën dan andere mensen, die sommige stoffen meer maken en andere juist weer minder. Wij willen zoveel mogelijk bacteriën die goede stoffen aanmaken, veganisten hebben die veel. Daarom is het de beste groep."

Augustijn heeft al veel aanmeldingen binnengekregen op de oproep en is er druk mee bezig. "We mikken op vier of vijf goede donoren. Om donor te worden moet je door een strenge screening heen." De screening wordt gedaan zodat de transplantatie zo veilig mogelijk is. "In de poep mag geen covid, hiv of andere ziekmakende dingen zitten. We moeten ervoor zorgen dat de risicokans nul is."

De vijf uitgekozen donoren moeten flink bezig blijven om aan de vraag van de onderzoekers te voldoen. "Een donor moet negentig keer doneren. Daar betalen we ze overigens wel voor." Per donatie krijg je 50 euro van de onderzoekers. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938