Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema over cocaïnemarkt: "War on drugs is verkeerde afslag, maak criminelen arm"

7 oktober 2022, 20.00 uur · Aangepast 7 oktober 2022, 20.55 uur · Door Nicolai Brannan

 Legalisering van de cocaïnemarkt zal niet snel gebeuren en dus moeten overheden veel meer achter het geld van criminelen aangaan, dat betoogt burgemeester Femke Halsema in het Gesprek met de Burgemeester op AT5. "Criminalisering is een principiële keuze geweest, die door de geschiedenis is gelogenstraft. We moeten nadenken over grotere effectiviteit en dan zeg ik: ga op het geld van de criminelen zitten, maak ze arm."

Halsema gaf vanmorgen een toespraak bij de opening van een congres met een aantal Europese ministers over georganiseerde misdaad, georganiseerd door minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. Ministers of hun vertegenwoordigers uit België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje waren aanwezig. 

De burgemeester zei dat als het aan haar zou liggen het decriminaliseren van cocaïne de beste optie is. "Vanaf president Nixon hebben we de war on drugs, dat heeft ons weinig goeds gebracht. Landen in Midden-Amerika zijn volkomen instabiel geworden. Er zijn ongelofelijk veel doden en moorden. In de VS zijn de effecten desastreus."

Vraag en aanbod

Volgens Halsema is de 'war on drugs' een fout geweest en zou legalisering veel minder problemen hebben opgeleverd. "Het is een principieel standpunt dat ik al dertig jaar heb. Markten waar overduidelijk vraag een aanbod zijn, moet je reguleren."

Dat er internationaal weinig draagvlak is voor legalisering, erkent ook Halsema. "Ik ben een realist en het gaat niet gebeuren."

Quote

"De war on drugs heeft voor geo-politieke instabiliteit gezorgd in met name Midden-Amerika"

burgemeester femke halsema

Om toch tot een betere aanpak te komen zouden overheden zich minder moeten richten op de kilo's, stelt de burgemeester. "Richt je op het creëren van weerstand bij jongeren die in de criminaliteit belanden door de verleiding van geld. Bied ze maatschappelijk perspectief. Als je iets aan de criminelen wil doen, ga dan achter hun geld aan. Dat gebeurt nu onvoldoende."

Samenwerken

Om de geldstromen beter te achterhalen is meer samenwerking nodig, stelt de burgemeester. "We moeten gegevens kunnen uitwisselen om grip te krijgen op deze enorme financiële transacties. Als je iets aan de zware misdaad wil doen, moet je ze op het geld pakken.

De toespraak van Halsema zorgde voor veel aandacht. "Heel veel mensen, ook internationaal in wetenschappelijke en bestuurlijke kringen, erkennen dat de war ons drugs echt op zijn grenzen is gestuit. Het heeft er niet voor gezorgd dat de drugs van de straat is. De criminele industrie eromheen is rijk en gewelddadig. Het heeft ook voor geo-politieke instabiliteit gezorgd in met name Midden-Amerika. We moeten nadenken over grotere effectiviteit en dan zeg ik: ga op het geld zitten, maak ze arm", aldus de burgemeester.

Bekijk hier de hele aflevering van Het Gesprek met de Burgemeester, waarin ook de herdenking van de Bijlmerramp, Eberhard van der Laan en de door asielzoekers uit veilige landen gepleegde criminaliteit in het centrum worden besproken.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938