Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Eerste zitting in strafzaak tegen Quincy Promes: "Slachtoffer in therapie voor PTSS"

21 oktober 2022, 10.22 uur · Aangepast 21 oktober 2022, 10.43 uur · Door AT5

De neef van Quincy Promes, die ruim twee jaar geleden gewond raakte bij een steekpartij tijdens een familiefeest in Abcoude, heeft volgens zijn advocaat een posttraumatische stressstoornis (PTTS) opgelopen. Dat kwam vanochtend naar voren tijdens de eerste zitting in het strafproces tegen de oud-Ajacied.

Jarno Grob/AT5

In de rechtbank aan de Parnassusweg werd vanochtend een zogeheten regiezitting gehouden, ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling van de zaak. Oud-Ajacied Quincy Promes zou zijn neef in zijn been hebben gestoken. De voetballer, die inmiddels voor het Russische Spartak Moskou speelt, was niet aanwezig. "Dat heeft te maken met de aard van de zitting, hij werkt in het buitenland", zei zijn advocaat Robert Malewicz. 

Therapie vanwege PTSS

De advocaat van het slachtoffer, Yehudi Moszkowicz, noemde de gang van zaken "extreem traag". Het incident dateert van 24 juli 2020. Moszkowicz' cliënt volgt vanwege zijn PTSS-stoornis nu een therapie waardoor hij zijn herinneringen kan vergeten, maar hij moet daarmee stoppen omdat er nog een zitting plaats moet vinden. De frustratie over de lange duur van de zaak zou bij het slachtoffer inmiddels op een kookpunt zitten, aldus Moszkowicz.

Quote

"Mijn cliënt zag er een stuk voller uit aan het begin van de zaak. Dat is allemaal het gevolg van de nasleep van wat er aan de hand was"

Yehudi Moszkowicz, advocaat slachtoffer

"Hij slaapt met periodes slecht, hij eet met periodes slecht", vertelde de advocaat tegen de rechters. "Ik bedoel, u ziet hem nu voor het eerst, maar hij zag er een stuk voller uit aan begin van deze zaak. Dat is allemaal het  gevolg van de nasleep van wat hier aan de hand was."

Nederlands elftal

Promes werd een half jaar na de steekpartij opgepakt en een paar dagen later vrijgelaten. "Mijn cliënt heeft hem nota bene voor het Nederlands elftal moeten zien spelen. Al met al is het een hele gekke gang van zaken", zei Moszkowicz. 

De inhoudelijke behandeling vindt waarschijnlijk op 3 maart volgend jaar plaats en zal vermoedelijk een hele dag in beslag nemen. Er worden op verzoek van Malewicz twee nieuwe getuigen gehoord, ook mag hij waarschijnlijk de verhoren van andere getuigen bekijken. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938