Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hommeles op de Albert Cuyp om 'overnachting' marktwagens

27 oktober 2022, 07.00 uur · Aangepast 27 oktober 2022, 07.21 uur · Door Martine Bakker

Twee marktondernemers van de Albert Cuyp zijn boos omdat ze hun marktwagen 's nachts niet meer op straat mogen laten staan. Ze dachten dat dit, net als bij de andere 14 voedselkarren, nog drie jaar gedoogd zou worden door de gemeente. Maar nu komen ze erachter dat ze hier een ontheffing voor nodig hebben. En die hebben ze niet. 

Bert van Hilten staat al 42 jaar op de Albert Cuypmarkt. Vroeger met groente en fruit, de laatste 15 jaar met een stroopwafelkar. Die wagen laat hij 's nachts op de markt staan. Dat werd jarenlang gedoogd door het stadsdeel, tot begin deze maand. "Ik kreeg op 7 oktober een brief van de gemeente dat ik illegaal mijn kar op de Cuyp had staan", vertelt Van Hilten. "Ik heb een waarschuwing gekregen, op straffe van een schorsing."
Bert van Hilten in zijn stroopwafelkar

De Albert Cuypmarkt telt 16 ondernemers met een voedselkar, waarvan er 14 een ontheffing hebben om hun wagen 's nachts te mogen laten staan. Maar de gemeente wil het liefst van af van de 'overnachtingen'. Het bestuur vindt dat de straat na sluiting van de markt, aantrekkelijker en toegankelijker moet zijn voor bewoners en bezoekers. Een plan om te stoppen met het gedoogbeleid leidde vorig jaar al tot fel protest van de ondernemers.

Uiteindelijk besloot het stadsdeel het gedoogbeleid begin dit jaar met nog drie jaar te verlengen. Maar dus alleen voor ondernemers met een ontheffing, die van Hilten niet heeft. Net als Dai Bui, de eigenaar van de loempiakar even verderop. "In een eerdere vergadering is toegezegd dat alle verkoopwagens 's nachts mochten blijven staan", vertelt Bui. "Dan is wel een beetje raar dat ik dus opeens niet op de lijst sta." 

Quote

"Ze mogen blij zijn dat hun karren al die jaren na sluiting van de markt gedoogd zijn. Een ontheffing is geen vergunning"

bart vink, stadsdeelvoorzitter zuid

Ook stroopwafelbakker Bert van Hilten zegt niet van de noodzaak van een ontheffing op de hoogte te zijn. "Er was een gedoogconstructie en die gold voor iedereen. En nu schijnen ze in 2018 een APV (Algemene Plaatselijke verordening) uitgereikt te hebben aan een aantal ondernemers, zonder andere ondernemers te informeren." Van Hilten vindt dat de gemeente hem in 2018 had moeten informeren zodat hij een ontheffing had kunnen aanvragen. 

Regels

Maar Bart Vink, de voorzitter van stadsdeel Zuid, vindt dat de twee ondernemers de marktregels hadden moeten kennen na zoveel jaren op de markt. Vink: "Ze mogen blij zijn dat hun karren al die jaren na sluiting van de markt gedoogd zijn. En een ontheffing is geen vergunning. Het is iets wat je doet buiten de reguliere vergunningen om. Dit zijn de regels. Het is heel vervelend voor deze ondernemers, maar als ik ze het toch ga toestaan, dan komt nummer drie en vier er aan, daar kun je vergif op innemen, dat gaan we niet doen. "

De loempiakar van Dai Bui
Straatmanager Antoinette Poortvliet vindt dat de gemeente duidelijker had moeten communiceren wat de regels zijn. Ze noemt het beleid een gemiste kans voor de markt, die de afgelopen jaren moeilijke tijden doormaakt. "Het is moeilijk om nieuwe marktondernemers te krijgen voor alle Amsterdamse markten, dus laten we nou met elkaar zuinig zijn op die ondernemers die hier hun brood verdienen en hier graag willen staan." 

Van Hilten en Bui gaan proberen alsnog een vergunning te bemachtigen. Van Hilten: "Het is óf allemaal wel, óf allemaal niet, dán voer je beleid. Maar niet de ene wel en de ander niet." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938