Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kroeg in pand uit VOC-tijd: "Bij elke rekening 40 cent voor vluchtelingen"

28 oktober 2022, 13.00 uur · Aangepast 28 oktober 2022, 16.53 uur · Door AT5 & Jurriaan de Graaff

Dit weekend openen op Warmoesstraat 66 de deuren van de nieuwe club Kanaal 40. Naast een club is het ook een restaurant, bar en café. De eigenaren proberen met hun nieuwe plek er voor alle Amsterdammers te zijn. Toen de eigenaren bij de verbouwing ontdekten dat het pand waar het café nu is stamt uit de VOC-tijd, besloten ze van elke rekening 40 cent te doneren aan een organisatie voor vluchtelingen.

De eigenaren van Garage Noord werden benaderd door NV Zeedijk met het de vraag of zij het toen nog lege pand invulling konden geven. "Het bestemmingsplan werkte niet altijd even goed mee", vertelt Moktar Nabil "dus zijn we uiteindelijk tot een ingewikkelde constructie gekomen om dit mogelijk te maken".

Hun doel is om een plek te creëren waar iedereen welkom is en er voor de buurt te zijn, door een divers programma aan te bieden. "Tof dat we een plek in het centrum hebben gekregen, maar we zien ook dat het een hele unieke situatie is", aldus mede-eigenaar Daan Alvering.

Accijnsgebouw

Het café zit één deur verder, in de Oudebrugsteeg. Toen ze hun intrek namen in het oude accijnsgebouw ontdekten ze dat het stamt uit de VOC-tijd, en dat er portretten van omstreden figuren uit die tijd aan de muur hingen. Dit lag niet helemaal lekker bij de eigenaren, en daarom hebben ze bedacht 40 cent 'accijns' te heffen op iedere rekening en dit te doneren aan 'MiGreat', een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen in Ter Apel. 

Rond de opening van het café kwamen ze er echter achter dat uit onderzoek van de Volkskrant en het Stadsarchief bleek dat het koloniale verleden van het pand toch anders in elkaar zat. Ze dachten dat er accijns werd geheven over goederen uit koloniale gebieden, maar het pand hield zich alleen bezig met binnenlandse goederen die in de stad verkocht zouden worden. Desondanks houden ze de belasting van 40 cent in stand, als een soort reparatie voor de daden van de VOC in het verleden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938