Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Pels eens met brandbrief ambtenaren over klimaatbeleid: "Er moet meer gebeuren"

1 november 2022, 11.25 uur · Aangepast 1 november 2022, 22.40 uur · Door AT5

Wethouder Zita Pels (Duurzaamheid) is het eens met de inhoud van de brandbrief die door 800 ambtenaren is ondertekend over het huidige klimaatbeleid. De ambtenaren vinden dat de gemeente meer moet doen.

AT5 / Luuk Koenen

De ambtenaren schreven de brief, die in handen is van Het Parool, aan het gemeentelijk management team (GMT). Daarin stellen zij dat ze zich grote zorgen maken over de huidige koers van het klimaatbeleid. "Óf we gaan nu eindelijk ons beleid en gedrag drastisch aanpassen, óf de gevolgen van klimaat-ontwrichting worden onbeheersbaar."

Volgens de ambtenaren is Amsterdam 'één van de kwetsbaarste metropolen van de opwarmende wereld'. Er is daardoor ook weinig begrip voor de klimaatkoers die de stad nu vaart. "Wij roepen jullie op om direct de enorme gaten te dichten die nu nog zitten tussen de bestuurlijke ambitie, daadwerkelijke resultaten en de fysieke werkelijkheid." In het coalitieakkoord staat dat het het doel is om de CO2 -uitstoot met 60 procent moet worden verminderd voor 2030. Iets wat volgens de ambtenaren niet mogelijk is met het huidige beleid. 

Quote

"We zijn begonnen met een periode waarin we de versnelling flink willen inzetten"

zita pels - wethouder duurzaamheid

"De brief die door medewerkers is verstuurd laat hun grote betrokkenheid bij het klimaat zien", laat het GMT weten in een reactie. "Het GMT is in gesprek met de briefschrijvers en heeft deze week een vervolggesprek met ze staan. Als gemeente voelen we deze grote opgave ook."

Ook wethouder Pels vindt het 'fijn' dat de ambtenaren willen dat Amsterdam meer moet doen om de klimaatdoelen te halen. "Het college en ik vinden ook dat er nog meer moet gebeuren om de klimaatdoelen te halen. We zijn net begonnen met een nieuwe periode waarin we de versnelling flink willen inzetten, zoals bijvoorbeeld met de aftrap van het isolatieoffensief afgelopen vrijdag."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938