Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe abortuskliniek opent in Zuidoost: "Taboe doorbreken"

6 november 2022, 07.00 uur · Aangepast 6 november 2022, 07.16 uur · Door Flip Linssen

De eerste afspraken staan al gepland: komende week komt er een abortuskliniek bij in Zuidoost. Het is een medisch centrum voor vrouwen en daar is zwangerschapsafbreking, ofwel abortus, een onderdeel van. "We moeten het onderwerp bespreekbaar en normaal maken, en dat proberen wij door al die zorg te combineren", zegt directeur Jorien Nijland.

AT5

De al bestaande abortuskliniek aan de Sarphatistraat heeft zowel in Amsterdam als in Haarlem een vestiging. Gezamenlijk worden daar zo'n 6.500 behandelingen per jaar uitgevoerd. "Wij denken dat er behoefte is aan een tweede kliniek in Amsterdam", vertellen Nijland en verpleegkundige Marije Mostert van de nieuwe kliniek Epione. Ze schatten dat ze per maand ongeveer 400 à 500 behandelingen uitvoeren.

"We willen een plek maken voor vrouwen waar de seksuele gezondheidszorg centraal staat. We bieden abortus aan en bieden daarnaast soa-testen en anticonceptie." Mostert doet dit werk al bijna tien jaar, en heeft de afgelopen jaren veel vrouwen langs zien komen: "De eerste gedachte is vaak 'ik wil dit niet, ik wil er vanaf'. Het is belangrijk om meteen een vervolgplan van anticonceptie te kunnen maken met die cliënten."

Quote

"Het maakt niet uit hoe oud of waar vandaan, alle lagen van de bevolking hebben hiermee te maken"

jorien nijland - medisch directeur

De zorg die bij de kliniek kan worden aangeboden is ook al op andere plekken in Amsterdam te vinden. Rob Benschop, directeur van de kliniek aan de Sarphatistraat, is dan ook verbaasd dat er een nieuwe kliniek komt: "We hebben al 50 jaar voldoende capaciteit om onze behandelingen uit te voeren. Er zijn momenteel geen signalen dat het aantal abortussen zal oplopen. Sterker nog, er is een licht dalende trend in de regio Amsterdam te zien."

De vraag komt bij hem dan ook op waarom er wordt gekozen voor Amsterdam, en niet voor een regio waarin nog géén klinieken zijn. "Als je naar de statistieken kijkt", begint Nijland. "Dan zie je dat de meeste vraag uit de randstad komt. In Friesland of Drenthe is de vraag nou eenmaal minder groot."

"Maar dat neemt niet weg dat ik graag zou helpen bij het opzetten van een kliniek in die regio's." Het belangrijkste is dat de seksuele gezondheidszorg voor vrouwen bespreekbaarder wordt, vinden de twee vrouwen. "We zijn een geprofessionaliseerd team en gaan ons volledig inzetten voor deze zorg."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938