Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema: Mercatorplein veiligheidsrisicogebied tijdens WK-wedstrijd Marokko

30 november 2022, 13.40 uur · Aangepast 30 november 2022, 23.01 uur · Door Nicolai Brannan

Rondom de WK-wedstrijd van Marokko morgenmiddag om 16.00 uur zijn het Mercatorplein, Plein '40-'45 en de De Vlugtlaan aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat heeft burgemeester Halsema bekendgemaakt. De politie kan dan eerder optreden en fouilleren; de driehoek (burgemeester, politie, justitie) wil voorkomen dat er opnieuw zwaar vuurwerk wordt afgestoken. 

Inter Visual Studio

Afgelopen zondag liep het overwinningsfeest na de WK-wedstrijd van Marokko tegen België uit op rellen. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken richting de politie en op het Mercatorplein werd een deelauto in brand gestoken.

Crimineel

Halsema noemde het gedrag van de relschoppers "schandalig" en "in een aantal gevallen crimineel". Volgens de burgemeester is het feest ook voor anderen verpest. "Er wordt in de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap ook schande van gesproken. Zij hebben ook gezegd volgende keer in groten getale te zullen komen om dit te voorkomen."

Volgens de burgemeester werd de Mobiele Eenheid tussen 17.30 en 19.00 uur gefaseerd opgeroepen. "Er is een aanrijtijd van 1,5 uur. Ik snap dat het voor de bewoners frustrerend is. Tegelijkertijd is dat wel de situatie zoals die is. Wij hebben geen parate eenheid, Rotterdam en Den Haag hebben dat wel. Deze staan onder druk. Wij kunnen geen parate eenheid hebben vanwege capaciteitsproblemen."

Quote

"Achteraf kan er natuurlijk makkelijk gezegd worden: dat voelde u toch aankomen, maar we werken informatie-gestuurd"

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam

Dat bewoners zich alleen hebben gevoeld, begrijpt Halsema: "Er was geen informatie van tevoren over risico's. Achteraf kan er natuurlijk makkelijk gezegd worden: dat voelde u toch aankomen, maar we werken informatiegestuurd. Dat heeft ook te maken met de manier van optreden van de Amsterdamse politie: de-escalerend."

AT5

De kwetsbaarheid in de wijken zou één van de oorzaken kunnen zijn van de onrust. "Dat is alleen geen enkel excuus voor welke vorm van wangedrag dan ook. Wij zijn er wel alert op dat in die wijken sneller onrust ontstaat", aldus de burgemeester.

Over de wedstrijd van Marokko aanstaande donderdag zei ze: "Dit is een risicowedstrijd op basis van de informatie van zondag. Feesten op straat mag. Het hoort bij een voetbaltoernooi als het WK. De grens ligt bij overlast en geweld."

AT5

JA21-fractievoorzitter Annabel Nanninga vroeg Halsema waarom de ME niet uit het zicht klaar stond, omdat dat bij risicowedstrijden van Ajax ook gebeurt. "Waarom is dit niet aangemerkt als risicowedstrijd?"

Aanstoot

Halsema zei daarna dat ze aanstoot had genomen aan een interview met Nanninga. De JA21-fractievoorzitter zei in een interview met De Telegraaf dat ME'ers met hun sloffen aan zaten te Netflixen op het moment dat ze werden opgeroepen.

"Dat ging over de keuzes van de driehoek", onderbrak Nanninga haar. "Niet over de politie. Daar neem ik nadrukkelijk afstand van." Nanninga vond dat Halsema haar woorden in de mond legde. "Ik vind het een laffe manier, ik ga graag de discussie aan, maar niet dingen zeggen die ik niet gezegd heb."

Marokkaanse moskeeën spreken zich uit

De Noord-Hollandse Raad van Marokkaanse moskeeën sprak zich vandaag uit tegen de rellen. "Een aantal jongeren heeft deze mooie overwinning aangegrepen om de buurt te vernielen en zich asociaal en ongehoord te gedragen", schrijft het bestuur van de Moskeeën. "De Raad van de Marokkaanse moskeeën betreurt dat en veroordeelt, zoals altijd, dit soort wandaden."

"Morgen speelt Marokko haar laatste poulewedstrijd van dit WK", vervolgt het bestuur. "De raad hoopt dat de Atlas Leeuwen het ver gaan schoppen. Ook wij zullen gespannen voor de tv zitten."

In de brief citeert het bestuur een paar lessen uit de overlevering van de profeet Mohammed. "De raad hoopt dat iedereen ze ter harte neemt en na de wedstrijd tegen Canada en alle andere wedstrijden van onze Atlas Leeuwen tijdens dit WK, de buurt niet tot last is."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938