Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jaarwisseling met drone-, licht- en vuurwerkshows op Museumplein en bij A'dam Toren

14 december 2022, 14.32 uur · Door AT5

De gemeente luidt het nieuwe jaar in met licht- en vuurwerkshows op het Museumplein en bij de A'dam Toren. 

De show is met zogenoemde ‘electric fireworks’ en die bestaat uit een combinatie van lichtexplosies en eco-vuurwerk, geprogrammeerd op muziek. Vanaf 23.50 uur wordt naar het nieuwe jaar afgeteld met een enorme klok. Die wordt 40 meter breed en 12 meter hoog.

Het Museumplein is niet de enige plek waar iets wordt georganiseerd door de gemeente. Ook bij de A’dam Toren wordt naar het nieuwe jaar afgeteld. Daar vindt vanaf middernacht een vuurwerk- en droneshow plaats.

Afsteekverbod

In Amsterdam geldt sinds de vorige jaarwisseling een algeheel afsteekverbod voor vuurwerk. Ook tijdens de laatste oud en nieuw zou er in plaats daarvan een vuurwerkshow komen, maar die kon door de toen geldende coronamaatregelen niet doorgaan. Burgemeester Halsema liet eerder al weten dat het handhaven van het afsteekverbod een 'forse uitdaging' is. Omdat er geen landelijk vuurwerkverbod bestaat, is het in nog wel gewoon mogelijk om vuurwerk in de stad te kopen en te bezitten.

In Nederland is Amsterdam één van de zeven gemeenten met een algeheel afsteekverbod. "Net als andere jaren zal de beperkte capaciteit van politie en handhaving slim ingezet moeten worden en zal er in de weken voor de jaarwisseling worden ingezet op preventie", schreef de burgemeester.

Het college verwacht niet dat de stad met de maatregelen snel vuurwerkvrij wordt. "Decennialang was zelf vuurwerk afsteken de norm", schrijft Halsema daarover. "De excessen en ziekenhuisopnames die daar het gevolg van waren bijna een vanzelfsprekendheid. Nu moet de stad wennen aan een nieuwe situatie."

"De shows op het Museumplein en de A’dam Toren zijn onderdeel van een nieuwe traditie", staat in het persbericht De gemeente gaat voor een jaarwisseling met 'minder schade, geweld en overlast'. Het aftelmoment en de ‘electric fireworks’ zijn vanaf 23.50 uur live te volgen op AT5 en AT5.nl.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938