Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

10 jaar na dubbele liquidatie in Staatsliedenbuurt: "Kregen vol zicht op nieuwe generatie criminelen"

24 december 2022, 07.00 uur · Door Ronald Olsthoorn

Zaterdagavond 29 december 2012, een uur of half elf. De meeste Amsterdammers in Westerpark maken zich langzaam op om richting bed te gaan, als buiten op straat de hel losbreekt. 

Vanuit een aanscheurende Audi RS4 wordt met een kalasjnikov het vuur geopend op een groepje mannen dat naar de Staatsliedenbuurt is gekomen voor een afspraak. Achteraf blijkt het een hinderlaag om af te rekenen met crimineel Benaouf A., maar hij weet te ontkomen. Dat geldt niet voor de dan 28-jarige Youssef Lkhorf  en de 21-jarige Saïd el Yazidi. 

Lkhorf wordt in de Van Bossestraat onder vuur genomen en overlijdt later in het ziekenhuis. El Yazidi weet nog de Range Rover te bereiken waarmee de mannen naar de Staatsliedenbuurt zijn gekomen, maar wordt daar opnieuw beschoten en uiteindelijk om de hoek op straat geliquideerd.

Quote

"Toen ik kwam was net de mayhem gebeurd"

oud-AT5'er Dennis Kornman was als één van de eersten ter plaatse
De dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt was het startsein voor een onderwereldoorlog

"De dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt is eigenlijk het uur U geweest waarop je vol zicht kreeg op een nieuwe generatie criminelen", zegt misdaadjournalist en mede-auteur van het boek Mocro Maffia, Wouter Laumans. 

Samen met hem, met oud AT5-verslaggever Dennis Kornman, die als een van de eersten ter plaatse was, en met buurtbewoners blikt AT5 terug op die decemberavond die de stad nog lang in zijn greep zou houden.

frank Buis/AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938