Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Erfgoedverenigingen naar rechter om verbouwing Amsterdam Museum

21 december 2022, 10.42 uur · Door AT5

Erfgoedverenigingen Heemschut en VVAB stappen naar de rechter vanwege de verbouwing van het Amsterdam Museum. De twee partijen tekenen beroep aan tegen de 'ingrijpende aantasting' van de panden waarin het museum is gehuisvest.

Amsterdam Museum

Rond de verbouwing van het Amsterdam Museum is al langer veel te doen. Vorige maand verleende de gemeente de benodigde omgevingsvergunning, nadat eerdere plannen voor de verbouwing nog werden afgewezen omdat er te weinig rekening was gehouden met de historie van het pand.

Heemschut en Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) hebben tegelijkertijd ook een voorlopige voorziening gevraagd om de sloop- en bouwwerkzaamheden op te schorten zolang het beroep loopt. "De gemeente bleek namelijk niet bereid te wachten op de uitkomst en had aangegeven al in januari te willen beginnen met de werkzaamheden", aldus de twee clubs.

Quote

"Het gebouw zelf is item nummer 1 van hun eigen collectie, daar gaan ze vreemd mee om"

Walther Schoonenberg, Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad

"Het is een veel te ingrijpende aantasting van de middeleeuwse binnenstad", zegt Walther Schoonenberg, architectuurhistoricus en secretaris van VVAB. "Er wordt veel te veel gesloopt, waaronder de zeventiende-eeuwse kappen. De middeleeuwse aanblik, die bij de vorige verbouwing in 1975 tevoorschijn kwam, wordt hiermee teruggedraaid." Hij doelt onder meer op de publiek toegankelijke Schuttersgalerij die bij de verbouwing verdwijnt.

De verenigingen vinden dat de gemeente zichzelf zaken toestaat, waar anderen geen toestemming voor krijgen. "Er wordt op vijftien gronden afgeweken van het bestemmingsplan. Als een hotel of een particulier dit had aangevraagd, dan was er een rode streep doorheen gegaan", aldus Schoonenberg. "Eigenlijk blijven alleen de gevels overeind, en zelfs niet alle gevels want ook interne gevels verdwijnen."

Neutelings Riedijk Architects

Dat uitgerekend het Amsterdam Museum, dat de historie van de stad tentoonstelt, overgaat tot de rigoureuze verbouwing, snappen de twee erfgoedclubs niet. Schoonenberg: "Het gebouw zelf is item nummer 1 van hun eigen collectie, daar gaan ze vreemd mee om." De voorzieningenrechter behandelt de zaak op 16 januari. Wanneer het beroep dient is nog niet duidelijk. 

De gemeente heeft in totaal 56 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de verbouwing. Eerder dit jaar verwachtte het museum dat de werkzaamheden in 2025 afgerond moeten zijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938