Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

OM oneens met straf voor doodrijden Shana Leurs en gaat in hoger beroep

23 december 2022, 14.29 uur · Aangepast 23 december 2022, 14.55 uur · Door Flip Linssen

Het Openbaar Ministerie (OM) is het niet eens met de straf van Mohamed L., de man die Shana Leurs op 4 maart 2021 doodreed op de Wolbrantskerkweg in Osdorp. De rechtbank besloot vorige week dat L. een celstraf van zes maanden en een rijontzegging van twee jaar krijgt, terwijl het OM drie jaar cel had geëist.

Shana Leurs werd op 22-jarige leeftijd aangereden toen ze in het voorjaar van 2021 de Wolbrantskerkweg overstak nadat ze uit het stadspark Osdorp kwam gereden op de fiets. De bestuurder van de auto reed zo'n 100 kilometer per uur op een weg waar 50 kilometer per uur de maximale snelheid was.

Om die reden beoordeelt de rechtbank het rijgedrag van de man als 'onvoorzichtig'. Ivar en Wanda Leurs, Shana's ouders, zien het rijgedrag niet alleen als onvoorzichtig, maar als roekeloos. Mohamed L. zou heel kort voor de aanrijding op zijn telefoon hebben gezeten terwijl dit niet mocht. Dat hij zijn telefoon bediende is volgens de rechtbank duidelijk, maar of hij het toestel in zijn hand gehad heeft is volgens de rechter niet te bewijzen.

Quote

"Zo worden nabestaanden en slachtoffers niet zo maar aan de kant gezet"

Ivar Leurs, vader van Shana

Het OM eiste eerder een celstraf van drie jaar en een rijontzegging van vijf jaar, een flink stuk hoger dan de uiteindelijke uitspraak van de rechter. "Wij komen tot een hele andere kwalificatie dan de rechtbank", zegt een woordvoerder van het OM. "Wij zien dit echt als roekeloosheid."

De ouders van Shana waren zeer geëmotioneerd tijdens de rechtszaak

Ouders blij met stap OM

Shana's ouders waren niet te spreken over de straf. "Als er geen hoger beroep komt, is dit het signaal dat je blijkbaar iemand mag doodrijden en er zomaar mee wegkomt", vertelden ze na de uitspraak. Met het nieuws dat er een hoger beroep komt krijgen ze goede hoop. "Zo worden nabestaanden en slachtoffers niet zomaar aan de kant gezet. Voor ons en voor toekomstige slachtoffers is dit héél belangrijk." Ondertussen zetten ze de strijd voort, dit weekend komt een petitie gericht aan de landelijke politiek online om zo aandacht te vragen voor dit onderwerp.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938