Start van hoofdcontent

Stad

nl

Floradorpers steken vreugdevuur toch aan ondanks verbod

31 december 2022, 23.18 uur · Aangepast 1 januari 2023, 09.10 uur
Door AT5 · Foto: Inter Visual Studio

Bewoners van Floradorp hebben de stapel kerstbomen en houten pallets vanavond toch in brand gestoken. Dit gebeurde ongeveer een kwartier nadat het nieuws bekend werd dat het vreugdevuur van de driehoek (gemeente, politie en justitie) vanavond niet mocht plaatsvinden. 

Rond middernacht zag het er zo uit:

De Mobiele Eenheid was rond middernacht al aanwezig. Het ging om meerdere ME-busjes en het Duitse waterkanon. Ook stonden er verschillende brandweerwagens. De brandweer heeft de woningen aan de Buiksloterdijk natgespoten om ze tegen het vuur te beschermen en heeft een zogeheten 'waterscherm' rond het vuur gespoten. Het gaat om twee brandweerslangen die tegen elkaar in spuiten, waardoor het vuur zich niet verder kan uitbreiden. 

"Wat we tot nu toe hebben gedaan is dat wij hebben gezorgd voor een veilig werkgebied voor de brandweer", vertelde een woordvoerder van de politie rond 1.00 uur. "Er wordt steeds gekeken op basis van de feiten en omstandigheden hoe we verder optreden. Dat kan straks weer anders zijn."

Het Duitse waterkanon is niet ingezet. "Die wordt ook niet gebruikt om het vuur te blussen, zoals sommige mensen denken", zei de politiewoordvoerder. "Wij moeten als politie in scenario's denken en bekijken welk materiaal we eventueel nodig hebben. Daarom is de waterwerper alvast afgezakt. Het is niet het soort materiaal dat met 120 over de snelweg rijdt."

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de brandweer gezegd dat het niet veilig was om het vreugdevuur door te laten gaan. Lokaal zou inmiddels windkracht 6 zijn gemeten met harde windstoten.  Het zou daarom verzet worden naar morgen. De driehoek (gemeente, justitie en politie) had dat besluit genomen. 

Burgemeester Halsema gaf vanavond ook een reactie:

Volledige reactie burgemeester Halsema:

"Het is ontzettend jammer dat de weersomstandigheden zo tegenzitten. We hebben allemaal uitgekeken naar een feestelijke jaarwisseling na twee magere coronajaren. Het vreugdevuur is een belangrijke traditie voor Floradorp. We hebben de afgelopen edities goede ervaringen met het vreugdevuur op het Floraveld nadat de jaarwisseling in het verleden met verschillende brandstapels in de wijk uit de hand liep. We hebben dit jaar ons uiterste best gedaan om het vreugdevuur weer mogelijk te maken. We hebben de hele dag het weer nauwlettend in de gaten gehouden en extra veiligheidsmaatregelen getroffen in verband met de wind: de stapel is gehalveerd en de waterschermen stonden al klaar. Maar in de huidige omstandigheden is het niet verantwoord en we volgen het advies van de brandweer. De veiligheid van aanwezigen, omwonenden en bebouwing staat voorop.”

"Ja balen", reageerde Patrick van Bronswijk, die het vreugdevuur al jaren organiseert en als vrijwilliger bij de ordedienst zit, vlak na het bekend worden dat het vuur niet aangestoken mocht worden. "We hebben het evenemententerrein overgedragen aan de gemeente, dat wordt gezellig."

Van Bronswijk liet ook weten dat hij de volgende dag niet zou komen kijken naar het vuur. "Ik lig dan lekker te slapen. "Hij wist niet of het vanavond onrustig wordt vanwege het besluit van de driehoek. "Geen idee. Het dorpje staat erom bekend."

Korte tijd na zijn reactie werd de stapel dus toch in brand gestoken, zoals op deze beelden te zien is:

Inter Visual Studio

Om 2.30 uur reed de laatste brandweerwagen weg bij het vuur, dat inmiddels een stuk kleiner is. Het lijkt er daarmee op dat de politie en brandweer het vuur laten uitbranden en dat de Mobiele Eenheid niet zal optreden. 

De sfeer bij het vuur was vanavond vrolijk. Floradorpers waren blij dat het vuur ondanks het verbod toch nog brandde.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938