Start van hoofdcontent

Stad

nl

Radeloos na verbod op rattengif: "Hoe krijg ik dit probleem nu nog weg? Het is bijna onleefbaar"

7 januari 2023, 07.11 uur · Aangepast 8 januari 2023, 09.44 uur · Door Flip Linssen

Het rattenprobleem in de stad neemt niet af, maar de regels worden wel aangesnoerd. Het gebruik van gif tegen ongedierte wordt vanaf dit jaar door de overheid ontmoedigd. De verkoop van gif in winkels kan sinds een week niet meer en ook bestrijders mogen het gif niet meer te pas en te onpas inzetten. Richello is bestrijder, Appie heeft een groot rattenprobleem in huis. Allebei zijn ze niet te spreken over deze nieuwe aanpak.

AT5

Naast de bank in Appies woonkamer zit een net gedicht gat. "Hier bijten ze zich gewoon doorheen. Nu is het dicht, maar dit ligt sowieso weer open over een paar dagen", laat hij zien. Appie woont samen met zijn hond in West en heeft al tijden last van muizen en ratten in zijn huis.

"Als ik in bed lig hoor ik ze ruzie maken en rennen in het plafond en de vloer. Mijn hond ving ze vroeger, maar is daar inmiddels te oud voor." Appie eet zelfs niet meer thuis omdat hij bang is dat het ingekochte eten meteen wordt gekaapt door de ratten.

Quote

"Met een klem kan het veel langer duren voordat de ratten weg zijn dan met gif"

Richello Guman - rattenbestrijder

Hij heeft vallen staan, er ligt gif en soms vangt hij ze zelf. Het gebruik van gif wordt ontmoedigd, vanaf nu kan hij het niet meer inslaan. "Zonder gif ben ik echt nergens. Eerst werden ze daardoor verslapt, kon je ze doden en naar buiten halen. Maar met die vallen lukt het niet." Hij wijst er een aan: "Deze staat er al twee weken en er heeft nog niks ingezeten. Maar als jouw broertje in een klem rent, dan doe je dat zelf daarna niet ook. Die ratten zijn slim!"

Doelgericht

Richello Guman is ongedierteplaag-beheerder, zoals de rattenbestrijder tegenwoordig wordt genoemd. Waar de Amsterdammer in de winkel gif kon kopen, kan Richello met zwaarder geschut aankomen. Zijn gif is niet in de winkel te koop, maar ook voor hem zijn er nieuwe regels: "Ik mag dit alleen nog inzetten als het écht nodig is. Andere opties zoals het huis goed schoonhouden en de omgeving aanpakken moeten al zijn geprobeerd."

Ook Appies buren hebben last van het probleem, maar wegens angst voor hun huisbaas willen zij niet op camera verschijnen: "Ze komen overal de grond en de muren uit, laatst lag er zelfs rattenpoep in het bedje van ons kind."

Rattengif

Hij gaat zich houden aan de nieuwe regelgeving, maar is blij dat hij de voorraad die hij nog heeft mag opmaken: "Als ik bij mensen kom verwachten ze wel wat meer dan alleen een rattenklem." Hij verwacht wel dat zijn werk nog belangrijker wordt: "Als mensen zelf geen gif meer mogen gebruiken zijn hun opties eerder op. Maar als ik een val bij ze plaats en die is 's avonds al gevuld, dan moet ik de volgende dag langskomen. Het kost dus veel meer tijd en moeite om de plaag zo weg te halen." Daarbij denkt hij ook aan het geld dat het zijn klanten zal kosten.

Bij de kern aanpakken

Volgens de GGD moet dit probleem bij de kern worden aangepakt. Door gif zouden meer dieren worden geraakt waardoor de voedselketen wordt beschadigd. Er wordt volgens een woordvoerder te snel naar het noodmiddel gif gegrepen, dit kan resistentie bij de ratten tot gevolg hebben: "Een definitieve oplossing, zoals aanpassingen aan de woning of het voorkomen van het beschikbaar zijn van eetbaar afval, is veel (kosten)effectiever."

Volgens Richello en Appie is de voedselketen geen goed argument. "Je kunt het plaatsen op plekken waar andere dieren, en bijvoorbeeld mijn dochtertje van vijf, niet bij kunnen komen." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938