Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dieren en planten van de leg door zacht winterweer: "Brengt evenwicht uit balans"

9 januari 2023, 07.04 uur · Aangepast 9 januari 2023, 07.19 uur · Door Tjeerd Kleijn

Het mag dan hartje winter zijn, in het Vondelpark is het net alsof de lente is aangebroken. De vogels zingen, het zonnetje schijnt, de winterjassen blijven thuis. Voor ons misschien wel lekker, maar voor de dieren en planten in onze stad is het helemaal niet goed. "Die warme winters achterelkaar brengen het evenwicht uit balans."

De eerste pasgeboren eenden zijn al gezien. En dat is veel te vroeg, zegt stadsecoloog Stijn Nollen. "Als er straks nog een koude periode aankomt dan kunnen die dieren weer doodvriezen. Ook jonge egels zijn in de war. Die gaan later hun winterslaap in waardoor ze vaak verzwakt worden aangetroffen door bijvoorbeeld de dierenambulance."

Het is druk in het Vondelpark. Veel mensen met de zonnebril op, er wordt nog net niet gepicknickt. Een kleine maand terug kon hier nog geschaatst worden maar vandaag is het net een frisse lentedag. De zoveelste zachte winter op rij. De Hazelaars beginnen met bloeien - normaal gebeurt dat zo halverwege februari -  dus de eerste pollen hangen al in de lucht. Niet fijn voor mensen met hooikoorts, maar dat is wel het minste probleem volgens Nollen. De natuur is van slag. "Wat je ziet is dat dieren zich nu al aan het voorbereiden zijn op het voorjaar door het warme weer. De vogels zijn al aan het fluiten. Ze hebben het idee dat ze nu een partner moeten gaan zoeken. Je hoort het overal om je heen."

Vervangen door soorten uit Zuid-Europa

En als de winters zo zacht blijven - of nog zachter worden en dat zit er dik in - gaat de Amsterdamse flora en fauna er in de toekomst heel anders uitzien. "Wat je uiteindelijk gaat krijgen is dat de planten en dieren die hier oorspronkelijk horen vervangen worden door een samenstelling van soorten uit Zuid-Europa. Ik vind dat wel zorgelijk omdat de natuur die hier is zo ook hoort te zijn."

Quote

"Voor het evenwicht in de natuur is een strenge winter soms goed"

Stijn Nollen - stadsecoloog

Als er nog een koude periode aankomt zullen veel dieren sterven. Als het zo zacht blijft, wordt het in de stad een grote beestenboel. Met een toename van plaaggeesten als bijvoorbeeld de mug of eikenprocessierups. Dus als je het aan stadsecoloog Nollen vraagt: "De normale seizoenen en koude winters weer terug, dat lijkt me het beste voor iedereen, Voor de mensen misschien niet, want een warme winter is lekker. Ik heb zelf mijn herfstjas ook aan. Maar voor het evenwicht in de natuur is een strenge winter soms goed. Die warme winters achter elkaar brengen het evenwicht uit balans."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938