Start van hoofdcontent

Stad

nl

Spaklerweg al maanden een doolhof: "Het is heel rommelig en telkens weer anders"

18 januari 2023, 13.00 uur · Aangepast 19 januari 2023, 22.28 uur · Door Stefan Bunschoten

Wie vaak van Oost naar Zuidoost of andersom fietst kan er figuurlijk niet omheen, maar moet dat letterlijk telkens wel: de werkzaamheden op de Spaklerweg. De situatie is er volgens fietsers onoverzichtelijk. De gemeente erkent dat en denkt na over maatregelen. 

Er wordt al ongeveer een jaar aan de Spaklerweg gewerkt. Sinds een paar weken geleden kunnen fietsers een groot deel van de weg helemaal niet meer gebruiken. Ze moeten omrijden via Park Somerlust en komen uiteindelijk weer uit op de Spaklerweg. Daar moeten ze, en dat is wel al vele maanden zo, de weg oversteken.

Quote

"Allemaal een zooitje hekken. Het zal wel nodig zijn, maar ik vind het niks"

Bewoner Zuidoost

"De straten gaan weer open, dan gaan ze weer dicht, dan weer open", vertelt een bewoner van de Bijlmer die de weg kent als zowel scooterrijder, fietser en voetganger. "Allemaal een zooitje hekken. Het zal wel nodig zijn, maar ik vind het niks."

Op de brug worden fietsers deels de stoep op geleid. Een paar weken terug zaten er nog geen strepen of pijlen op de weg. Inmiddels zijn die er wel, maar nog steeds snapt niet iedereen aan welke kant hij moet fietsen of zelfs lopen. 

"Ik ben niet overgestoken en moet waarschijnlijk naar de andere kant van de richel", erkent een voetganger die inderdaad per ongeluk tussen de fietsers liep. Toch went het volgens een fietser snel. "Haha, je moet goed oppassen inderdaad. Maar ik snap het wel. Maar dat komt ook omdat ik het al een paar keer gedaan heb."

Dat de situatie op en rond de weg vaak verandert bleek deze week, toen er bij de rotonde een blok beton op het fietspad erbij kwam. "Het is heel rommelig en elke keer is het weer wat anders", vindt een fietser. "En het duurt allemaal veel te lang." 

Een woordvoerder van de gemeente erkent dat de situatie op sommige plekken onoverzichtelijk is en zegt dat er wordt er gekeken hoe de situatie verduidelijkt kan worden. Op de site van de gemeente staat dat de oude inrichting van de Spaklerweg niet meer voldeed omdat er meer mensen wonen, werken en winkelen in het gebied. De werkzaamheden duren naar verwachting tot juni van dit jaar.

Volledige reactie woordvoerder gemeente

"Om de herinrichting van de Spaklerweg met zo min mogelijk overlast voor de buurt en de stad te laten verlopen, houden we de weg open door de werkzaamheden gefaseerd uit te voeren. Dat betekent dus wel dat de weg steeds voor een korte periode anders wordt ingericht, zodat er per fase ook plek is voor het bouwverkeer en de werkzaamheden. Deze situatie kan zeker ook door de veranderingen op sommige plekken onoverzichtelijk zijn. Daarom hebben we doordeweeks overdag, omdat het dan het drukst is, verkeersregelaars op de Spaklerweg staan. We kijken of we de tijdelijke situatie kunnen verduidelijken voor momenten dat er geen verkeersregelaars aanwezig zijn."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938