Start van hoofdcontent

Stad

nl

Betonnen plaat van 3 miljoen kilo tegen de A10 Zuid aangeschoven

24 januari 2023, 19.00 uur · Aangepast 25 januari 2023, 09.51 uur · Door AT5

Een flinke klus op de Zuidas vanmorgen. Bij station Zuid is een gigantische betonnen plaat - 70 meter lang, 14,5 meter breed en 3 miljoen kilo zwaar- ruim 20 meter opgeschoven. Het gaat om één van de dakdelen van de toekomstige Brittenpassage op de Zuidasdok.

Pal naast de A10 Zuid staat een enorme voorbouwtafel met daarop de 3 miljoen kilo zware betonplaat. Het dakdeel moet worden opgeschoven - pal tegen de A10 aan - om ruimte maken voor de bouw van weer een nieuw dakdeel.

Een duwvijzel

Projectmanager Zuidasdok Emiel Vergouw: "Het gaat om een dek dat we de afgelopen maanden hebben voorgebouwd. Het wordt deze zomer onder treinspoor 1 geschoven voor de Brittenpassage. Dat is een tweede passage die wordt gebouwd naast de huidige Minervapassage om het station te vergroten."

Om de betonnen plaat een stuk op te schuiven worden vijf  zware zogenaamde duwvijzels gebruikt. "Met hydraulische kracht drukken we het dek richting de A10," legt projectleider Geo van Tintelen uit. "Ze grijpen zich op speciale schuifbanen vast en drukken dan met hydraulische kracht naar voren." En zo schuift het dek beetje bij beetje - met zo'n zeven meter per uur - richting de A10. 

Rond 12.20 uur lag het zware dakdeel op zijn plek tegen de snelweg aan. Maar hij moet nog een stuk verder, onder de A10 Zuid door. Dat gebeurt deze zomer. En dus gaat de A10 richting Utrecht vanaf 5 augustus negen dagen dicht zegt Vergouw. "Net als afgelopen zomer toen de A10 elf dagen afgesloten was. Toen is er een heel stuk snelweg weggehaald om de fundering te bouwen. Aankomende zomer halen we de A10 wederom helemaal weg. Dan schuiven we de betonnen plaat eronder en dan gaat de A10 weer open. En rijden we over dat betonnen dek heen."

 De werkzaamheden maken deel uit van het miljardenproject Zuidasdok, waarbij de A10 Zuid wordt verbreed en ondertunneld en station Zuid wordt vernieuwd en uitgebreid. In 2036 moet alles klaar zijn. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938