Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Spannende weken voor Zuidasdok: voor de zomer besluit nodig over missend miljard

23 mei 2022, 13.00 uur
Door Robin Antonisse · Foto: Team V Architectuur

Om verdere vertraging van miljardenproject Zuidasdok te voorkomen, moeten de gemeente en het Rijk voor de zomer een knoop doorhakken over wie het missende miljard gaat betalen. Het project, waarbij de A10 wordt ondertunneld en station Zuid grondig wordt vernieuwd, moet in 2036 af zijn. De totale kosten zijn geraamd op ruim 3,2 miljard euro, ruim een miljard meer dan oorspronkelijk begroot.

Dat blijkt uit de halfjaarrapportage van het project. Het rapport dateert van december vorig jaar, maar is pas afgelopen week naar buiten gekomen.

Al sinds het voorjaar van 2020 is duidelijk dat het project honderden miljoenen meer gaat kosten en dat het Rijk er samen met de gemeente uit moet komen wie voor dat tekort moet opdraaien. Maandenlang praten bood geen uitkomst en toen het kabinet begin dit jaar vanwege de toeslagenaffaire aftrad, schoof toenmalig verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuijzen een besluit over het tekort door naar een nieuw kabinet. Hoewel dat nieuwe kabinet inmiddels is aangetreden, is er nog altijd geen besluit.

Brittenpassage

Afgelopen maart moest er al een besluit vallen over de kosten van een onderdeel dat moest worden aanbesteed. Kort nadat de deadline daarvoor verstreek, werd bekend dat bouwcombinatie Nieuw-Zuid  - bestaande uit Mobilis, Boskalis en Van Gelder - definitief de bouw op zich neemt van de Brittenpassage, een nieuwe onderdoorgang voor reizigers, en de vernieuwing en verbreding van de metroperrons.

Voor de ondertunneling van de A10 Zuid wordt momenteel de aanbesteding voorbereid die na de zomer van start zal gaan. Voor die tijd moet er echter wel een besluit zijn genomen over het missende miljard. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft dat hij de komende maanden 'met de regionale partners' bespreekt hoe met dat budgettekort wordt omgegaan.

Zomerse hinder

Overigens moeten reizigers en weggebruikers komende zomer rekening houden met hinder vanwege werkzaamheden. Vanaf half juli rijdt de Noord/Zuidlijn een week lang niet tot station Zuid en van 22 juli tot en met 3 augustus gaan de A4 en A10 Zuid richting Utrecht elf dagen dicht. Ook rijden er in die periode minder treinen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938