Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Boekvernietiging kost gemeente 150.000 euro: "Dit is niet uit te leggen aan Amsterdammers"

24 januari 2023, 18.00 uur · Aangepast 24 januari 2023, 18.48 uur · Door Quirien Euwe

150.000 euro. Dat bedrag is de gemeente kwijt aan het opnieuw drukken van het boek Onder de Amstel. "Dit is niet uit te leggen aan Amsterdammers", vindt CDA-raadslid Diederik Boomsma. "Het geld klotst hier niet tegen de plinten."

Het boek had in december vorig jaar uit moeten komen, maar zo ver kwam het niet. Reden daarvoor is dat de samensteller van het boek, oud-stadsarcheloog Jerzy Gawronski, in opspraak is gekomen. Tegen Gawronski liep sinds begin vorig jaar een integriteitsonderzoek. Het zou gaan om grensoverschrijdend gedrag dat niet seksueel van aard was, zeggen betrokkenen tegen NRC.

Privacy betrokkenen

De gemeente wil vanwege de privacy van betrokkenen niets zeggen over de inhoud van de meldingen. Gawronski's naam stond prominent op de voorkant van het boek, dat gaat over de archeologische vondsten tijdens de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Het boek wordt nu opnieuw gedrukt, zonder Gawronski's naam op de kaft. 

"Het is toch ongelofelijk, hoe verzin je het? Dat de gemeente 150.000 euro gaat uitgeven aan belastinggeld om vierduizend boeken te vernietigen", zegt Boomsma, die raadsvragen voorbereidt. "Amsterdam moet overal op bezuinigen, dat geld kunnen we echt beter besteden."

Quote

"Gebruik het boek, geef het aan Amsterdammers, maar ga het niet voor veel geld vernietigen"

Diederik Boomsma, CDA-raadslid
Volgens een woordvoerder van burgemeester Halsema is het besluit om Gawronski's naam van de kaft naar het colofon te verplaatsen, niet lichtvaardig genomen. "Op basis van de uitkomsten van het onderzoek en de gesprekken met betrokkenen, is besloten dat een prominente positie namens de gemeente Amsterdam niet passend is."

Rancune

Gawronski zegt tegen NRC niets te snappen van de logica van de beslissing. Volgens hem is er sprake van rancune en hadden de klachten met een goed gesprek kunnen worden opgelost. Tegen AT5 zegt hij het te willen houden bij zijn reactie in NRC.

De nieuwe druk van het boek is vanaf komend voorjaar verkrijgbaar, met de oude oplage weet Boomsma wel raad. "Ik krijg nu al allemaal mails binnen van mensen die zeggen: geef mij maar zo'n boek. Gebruik het boek, geef het aan Amsterdammers, maar ga het niet voor heel veel geld vernietigen." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938