Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Animatiefilm Knor ontvangt geen nominatie voor Oscar

24 januari 2023, 19.20 uur · Aangepast 7 februari 2023, 14.02 uur · Door AT5

De animatiefilm Knor, gemaakt door het Amsterdamse Viking Film, heeft het niet voor elkaar gekregen om een nominatie in de wacht te slepen voor een Oscar. De film was de allereerste stop-motion film die als Nederlandse inzending voor beste lange animatiefilm werd ingestuurd. 

Marleen Slot, de producent van de film, vertelde in september dat zij de inzending 'overweldigend en heel speciaal' vond. De film kwam op de lijst voor de Oscars terecht doordat een instantie voor extra geld zorgde waardoor er een Engelse versie kon worden gemaakt. Uiteindelijk heeft de organisatie van de Oscars gekozen voor vijf Amerikaanse animatiefilms. 

De stop-motion film, die in juli in première ging in Tuschinski, won in Nederland wel meerdere prijzen. Zo kreeg de film een Gouden Kalf voor de beste film, beste production design en voor de beste regie. 

Worstenwedstrijd

De film gaat over Babs die voor haar negende verjaardag het varkentje Knor cadeau krijgt van haar opa. Het verhaal is gebaseerd op een kinderboek. Babs is dolblij met Knor, totdat blijkt dat haar opa eigenlijk andere plannen heeft met Knor, namelijk het winnen van de lokale worstenwedstrijd. 

De makers waren acht jaar met de zogeheten stop-motion film bezig. Ze werkten met echte poppen, die ze vervolgens fotografeerden en dan weer iets verplaatsten. Voor een seconde waren al 24 foto's nodig en als het mee zat werd er op een dag 5 seconden film gemaakt. 

De genomineerden:

Guillermo del Toro's Pinocchio - stop-motion film van Netflix
Marcel the Shell with Shoes On - Amerikaanse stop-motion film
Puss in Boots: The Last Wish - animatiefilm van Universal
The Sea Beast - animatiefilm van Netflix
Turning Red - animatiefilm van Disney

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938