Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ondergrondse fietsenstalling bij CS valt in de smaak: "Eindelijk kan ik hier mijn fiets kwijt"

26 januari 2023, 17.37 uur · Door Lotte Rigter

De nieuwe ondergrondse fietsenstalling voor het Centraal Station is sinds vanochtend officieel open voor gebruik. Reizigers vinden de stalling, met plek voor zevenduizend fietsen, een succes. "Ik ben echt verrast, het is heel mooi."

AT5

Het is voor sommigen nog even zoeken naar de nieuwe ingang, maar vanochtend was het een komen en gaan van reizigers tijdens de ochtendspits. Ze zijn enthousiast over de nieuwe stalling, die een directe doorgang heeft naar het station. 

"Bij het station is het altijd zo'n gedoe met het parkeren van je fiets", zegt een jongen die vandaag speciaal naar de fietsenstalling is gekomen om een kijkje te nemen. "Dus ik dacht: ik ga hem eindelijk hier neerzetten." 

Rolband

De stalling is te bereiken via een rolband, maar die kan glad zijn. Het gebeurde vanochtend dan ook al meerdere keren dat mensen vielen. De meeste gebruikers komen er zonder kleerscheuren vanaf. "Het is helemaal goed, echt geen probleem", vertelt een vrouw. "Het is hier ook heel overzichtelijk. Ik ken de stalling in Utrecht, die hele grote, en die vind ik een beetje labyrintisch."

"Ik ben heel blij", beaamt een andere vrouw die op de band staat naar de fietskelder. "Ik hoef niet steeds te zoeken naar mijn fiets. En ik heb een Swapfiets, dus dan is het vaak wel even zoeken voordat je die van jou vindt."

Geen bakfietsen en scooters

Opvallend is dat er in de grote fietsenstalling geen bakfietsen mogen staan. Ook scooters kun je hier niet parkeren. Dat er geen ruimte is gemaakt voor bakfietsen, verbaast de reizigers. "Dat is een beetje onhandig. Heel veel mensen hebben die en het zijn niet de kleinste. Daarom kunnen ze er ook niet in, maar dan staan ze buiten behoorlijk in de weg."

Dit is dus niet toegestaan - AT5

Een vrouw die met een bakfiets de stalling probeert in te komen, wordt dan ook snel omgeleid door medewerkers. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn alle plekken nodig voor fietsen, omdat ze zien dat steeds meer mensen op de fiets stappen. "Bakfietsen nemen nou eenmaal veel meer ruimte in dan fietsen, dus daar hebben we aparte plekken voor in de Oost-stalling."

In februari opent er nog een fietsenstalling voor vierduizend fietsen aan de kant van het IJ. In ieder geval tot die tijd staat de toch wel iconische fietsflat voor het station als reserve. Maar met de komst van de nieuwe fietsenstallingen, zal de fietsflat uiteindelijk ook weggaan. 

Quote

"Ik zal de fietsflat zeker niet missen. Vies ding."

Reiziger in de nieuwe fietsenstalling

"Natuurlijk ga ik die missen", zegt een van de reizigers. "Ik vind het ook heel erg leuk om te zien dat toeristen er altijd foto's van maken. En het is een welkom als ik thuiskom, dan denk ik: áh de fietsflat, ik ben thuis. Het zou jammer zijn als die afgebroken wordt." Niet iedereen deelt dit sentiment: "Ik zal het zeker niet missen. Vies ding."

Wat er precies met de fietsflat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

De iconische fietsflat - AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938