Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tientallen leraren protesteren tegen meer onbevoegden voor de klas

3 februari 2023, 15.50 uur · Aangepast 3 februari 2023, 17.59 uur · Door AT5

Tientallen leerkrachten uit het basisonderwijs protesteerden vanmiddag tegen de plannen om meer onbevoegden mensen voor de klas te zetten. De demonstratie vond plaats bij het standbeeld van Theo Thijssen aan de Lindengracht.

De vereniging van Amsterdamse schoolbesturen in het primair onderwijs (het BBO) wil vanwege het lerarentekort vaker onbevoegde vakspecialisten - bv. kunstenaars, musici en accountants - voor de klas zetten. Dit tot grote woede van de aanwezige demonstranten. "Het voelt allemaal als een lapmiddel", zegt een van de leerkrachten. "Zo van 'oh ja, er zijn lerarentekorten. Dan bedenken we nu even iets en kijken we daarna wel weer wat er moet gebeuren'."

Inmiddels zijn de Amsterdamse schoolbesturen wel een beetje aan het terugkrabbelen. Ze schrijven in een brief aan onderwijsminister Dennis Wiersma dat een bevoegde leerkracht de kern moeten blijven van het basisonderwijs. Volgens de minister - en ook de onderwijsvakbond - is daarmee de kou - voor nu -  een beetje uit de lucht.

"Ja, maar de problemen zeker nog niet," zegt Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond (AOb). "Laten we dit dan ook aangrijpen door met elkaar te erkennen dat we een enorm probleem hebben. En dat we samen op zoek moeten gaan naar die oplossing. Dus dat is ook een handreiking aan deze bestuurders: ga met ons in gesprek."

Er is al jaren een lerarentekort in de stad. Een woordvoerder van wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) zegt dat er minstens 700 leraren te weinig zijn. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938