Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA wil beschuldigingen wangedrag stadsarcheoloog Gawronski verder laten onderzoeken

6 februari 2023, 20.14 uur · Aangepast 7 februari 2023, 10.04 uur · Door AT5

Het gedrag van de in opspraak geraakte oud-stadsarcheoloog Jerzy Gawronski wordt verder onder de loep genomen. Een extern onderzoeksbureau zal 'negatieve signalen' over Gawronski onderzoeken. Dat laat de UvA weten aan AT5.

In 2019 kwamen er signalen binnen dat de oud-stadsarcheoloog, die ook emeritus hoogleraar is, zich stevig misdroeg. Hij zou hebben gescholden en intimiderend te werk zijn gegaan. Er vond al eerder een onderzoek plaats naar het gedrag van Gawronski. In januari bleek dat de gemeente duizenden boeken van het werk 'Onder de Amstel', dat onder zijn redactie werd geschreven, ging vernietigen. Dat leverde een flinke kostenpost op; 150.000 euro.

De faculteit der Geesteswetenschappen gaat nu verder. 'Naar aanleiding van de berichten in de pers hebben wij met verschillende (oud-) medewerkers en studenten gesproken die aangaven tijdens hun studie of werk negatieve ervaringen met Gawronski te hebben gehad. Wij nemen deze signalen uiteraard serieus en hebben daarom besloten om nader onderzoek te laten verrichten door een externe partij. Dit traject zal enkele maanden in beslag nemen.'

Gawronski gaf eerder aan verder niet op de zaak te willen ingaan. In het NRC zei hij wel dat er sprake was van 'rancune'.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938