Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente doneert ruim 900.000 euro aan slachtofferhulp Turkije en Syrië

7 februari 2023, 16.56 uur · Aangepast 7 februari 2023, 17.45 uur · Door AT5

Samen met Rotterdam doneert de gemeente Amsterdam één euro per inwoner aan het Rode Kruis voor de hulp aan slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. In het geval van Amsterdam betekent het dat er 905.000 euro aan de hulporganisatie wordt gegeven. Rotterdam telt 663.583 inwoners.

In een gebied dat delen van Zuid-Turkije en Noord-Syrië bestrijkt, vonden gisteren twee aardbevingen plaats. Het dodental in beide landen is inmiddels opgelopen naar 5200. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn in totaal 23 miljoen mensen getroffen door de natuurramp.

Het Nederlandse Rode Kruis opende gisteren het speciale gironummer 7244 waarop mensen hun donatie kunnen storten. Door de kou en stormachtige weersomstandigheden is het volgens de organisatie extra lastig om hulpverleners naar de getroffen gebieden te sturen. Gevreesd wordt dat het aantal doden daardoor de komende dagen toe blijft nemen.

'Verschrikkelijk leed'

Bij veel Turkse en Syrische Amsterdammers kwam het nieuws gister hard aan. Mustafa Ayranci, voorzitter van de Turkse Vereniging HTiB, gaf al aan dat veel mensen met familie in het rampgebied zich machteloos voelen: "Je kunt niet meehelpen, want je zit zo ver weg. Het enige wat je kunt doen is solidair zijn."

Burgemeester Femke Halsema liet gisteren weten dat ze meeleeft met de slachtoffers. "Wat een verschrikkelijk leed en verdriet voor alle mensen die dit overkomt", schreef ze op Instagram. "Ik leef diep met iedereen mee en wens hen heel veel sterkte."

Giro 555

Inmiddels is ook Giro 555 opengesteld om geld op te halen voor de slachtoffers. Hetzelfde nummer is ook nog geopend voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Ook daar kunnen mensen voor blijven doneren, maar nu moet er wel bij vermeld worden dat het geld voor Oekraïne bedoeld is.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938