Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Blowen op de Wallen vanaf half mei verboden

9 februari 2023, 16.38 uur · Aangepast 9 februari 2023, 23.50 uur · Door Stefan Bunschoten

Het blowverbod op straat op de Wallen dat de gemeente gaat instellen, moet vanaf half mei van kracht worden. De maatregel werd vorig jaar gepresenteerd, maar toen was nog niet bekend wanneer het verbod zou ingaan. 

De gemeente stelt dat binnenstadbewoners 'structureel en buitensporig veel last van de drukte en overlast door massatoerisme en middelenmisbruik in de openbare ruimte' hebben. Vooral 's nachts zou het grimmig kunnen worden, wat ten koste gaat van de nachtrust van bewoners, de leefbaarheid en veiligheid.

Het verbod op gebruik van softdrugs in de openbare ruimte moet de overlast verminderen. Burgemeester Halsema schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat ze het blowverbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wil opnemen en dat zowel agenten als handhavers daardoor eventueel boetes kunnen uitdelen. 

Quote

"Als handhavingslijn is afgesproken dat bij overtredingen zoveel mogelijk wordt aangesproken"

Femke Halsema, burgemeester

"De uitvoering in de praktijk is evenwel complex en zal steeds gewogen moeten worden in het licht van de andere problematiek in het gebied op het moment", schrijft Halsema in een brief aan de gemeenteraad. "Als handhavingslijn is afgesproken dat bij overtredingen zoveel mogelijk wordt aangesproken, bij herhaling wordt gewaarschuwd en pas bij excessen wordt geverbaliseerd. Waar mogelijk worden gezamenlijke handhavingsacties uitgevoerd."

Terrassen

De gemeente gaat daarnaast onderzoeken of een afhaalverbod voor softdrugs van 16.00 uur tot 01.00 uur van donderdag tot en met zondag juridisch haalbaar en te handhaven is. Mocht het blowverbod op straat niet voldoende zijn, dan wordt er ook gekeken of blowen op terrassen bij coffeeshops in het gebied verboden kan worden.

Andere maatregelen die vorig jaar gepresenteerd werden zijn het aanscherpen van het alcoholverkoopverbod en het vervroegen van sluitingstijden voor horeca en prostitutieramen. Deze maatregelen moeten nog voor de zomer van kracht worden, laat de gemeente vandaag weten. Bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden hebben vanaf deze week vier weken de tijd om op de plannen te reageren. 

Zo reageerden bewoners en ondernemers vorig jaar op de nieuwe maatregelen:

AT5

Borden

De gemeente zegt dat er al extra maatregelen zijn genomen tegen straatdealers. Deel van die maatregelen zijn waarschijnlijk de waarschuwingsborden waarop staat dat mensen geen drugs moeten kopen van straatdealers omdat het illegaal is:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938