Start van hoofdcontent

Stad

nl

Duikers vinden 128 kilo coke onder Braziliaans zeeschip in Westelijk Havengebied

14 februari 2023, 16.23 uur · Aangepast 14 februari 2023, 19.49 uur · Door AT5

Onder een zeeschip dat aan de Westhaven lag heeft een duikteam van de douane zaterdag 128 kilo cocaïne gevonden. Het schip was afkomstig uit Brazilië. De drugs zijn inmiddels vernietigd. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

FIOD

De cocaïne werd gevonden tijdens een reguliere controle van de douane. Het HARC-team Amsterdam, een samenwerking tussen de douane, FIOD en politie, neemt de zaak verder in onderzoek.  Een woordvoerder van de Douane vertelt dat op basis van 'risico's' is bepaald welke schepen geïnspecteerd moesten worden

Het duikteam dat de cocaïne vond, bestaat sinds 2005. De acht duikers en vier schippers die in het team zitten, worden ook ingezet in andere havens in Nederland, zoals die van Rotterdam. Ook België, dat onder meer havens in Antwerpen, Gent en Zeebrugge heeft, doet soms een beroep op de duikers. 

Recordjaren

In de Amsterdamse haven worden vaker ladingen cocaïne gevonden. Het afgelopen jaar was in dat opzicht zelfs een recordjaar: in 2022 werd er in totaal 1522 kilo cocaïne opgevist. De vondst van ruim 1100 kilo in een container met cacaobonen in juli vorig jaar, nam het leeuwendeel voor zijn rekening.

In 2020 was de gevonden hoeveelheid cocaïne met 1300 kilo ook al opvallend veel hoger dan in de eerdere jaren. Eerder ging het vaak om tientallen tot een paar honderd kilo dat in de haven gevonden werd. Nadat begin 2021 bekend werd dat het politieteam dat zich hierop specialiseerde werd overgeplaatst, was de vangst in dat jaar ook een stuk lager: 135 kilo.

Smokkelstromen

Het is niet duidelijk of de grotere vondsten ook iets zeggen over de toename van cocaïne die via de Amsterdamse haven naar binnen wordt gesmokkeld. De woordvoerder van de Douane laat weten dat op dit moment onderzocht wordt of er inderdaad sprake is van 'een mogelijke verlegging van smokkelstromen' naar de haven van Amsterdam en het Noordzeekanaalgebied.

In de Rotterdamse haven liggen de jaarlijkse vangsten trouwens nog veel hoger. Vorig jaar werd er daar 47.000 kilo cocaïne gevonden, een jaar eerder werd er nog 70.000 kilo onderschept.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938