Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Vier jaar cel voor plaatsen van 'levensgevaarlijk' explosief bij woningen in Comeniusstraat

15 februari 2023, 13.10 uur · Door Niels van Steijn

De 33-jarige Levito D. is zojuist veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor het plaatsen van een explosief bij woningen in de Comeniusstraat in Slotervaart vorig jaar mei. De ontploffing van het explosief zorgde destijds voor een ravage in de straat: bijna alle ramen van omliggende woningen sneuvelden. Het is volgens het Openbaar Ministerie een wonder dat er niemand gewond raakte. 

Inter Visual Studio

Volgens de rechtbank is bewezen dat Levito D., samen met een ander, het explosief bij een portiek tot ontploffing heeft gebracht. "Ontploffingen zijn aan de orde van de dag in de stad en brengen gevoelens van angst in de maatschappij. D. heeft daaraan bijgedragen door dit explosief te plaatsen", aldus de rechtbank. Naast de celstraf moet de veroordeelde 5000 euro schadevergoeding betalen aan de eigenaar van het pand.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een celstraf van ruim vijf jaar. De Officier van Justitie (OvJ) wees tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak op het gevaar van het explosief. "Gezien het tijdstip sliepen veel mensen nog of zij waren in ieder geval thuis. Er had brand kunnen ontstaan of een deel van het pand had kunnen instorten", waarschuwde de officier.

Quote

"Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt en ik woon hier al vijftig jaar. Het is verschrikkelijk"

Bewoner Comeniusstraat

De bewoners van de Comeniusstraat lijken door het oog van de naald te zijn gekropen. De ruiten van minstens 23 woningen sneuvelden door de enorme druk, veroorzaakt door de bom: "Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt en ik woon hier al vijftig jaar. Het is verschrikkelijk", vertelde een van de bewoners destijds aan AT5.

'Rijden bro! Snel!'

Levito D. wordt vlak na de ontploffing aangehouden in zijn woning in Noord, maar heeft naar eigen zeggen niks met de ontploffing te maken. "Ik had die nacht meerdere 'snorder'-ritjes, één van hen moest naar Nieuw-West en daar heb ik hem heen gebracht. Het was mijn laatste rit en toen we er waren, stapte hij uit met een plastic tas. Hij zei: 'Wacht hier, ik moet even iets halen'. Even later hoorde ik een hele harde knal en kwam die man weer terug naar de auto. 'Rijden bro! Snel!', riep hij." 

Handschoenen en ontstekingslont

Getuigen weten de auto direct na de ontploffing te filmen. Op de beelden - eerder getoond in de rechtbank -  is te zien hoe de auto hard wegrijdt met in ieder geval twee inzittenden. In het dossier staat geschreven dat de inzittenden kleurrijke (huishoud)handschoenen dragen. Soortgelijke handschoenen worden even later in de woning van D. gevonden. Ook hangt volgens het OM een ontstekingslont uit de auto die de mannen naar binnen proberen te trekken. 

Naast de handschoenen worden in de woning ook een vuurwapen met demper, een revolver en een alarmpistool gevonden. "Onbruikbaar", volgens D., maar justitie wijst er op dat een van die wapens die dag is gebruikt bij de beschieting van een koffiehuis. Ook worden bij zijn aanhouding buisjes MDMA en vier valse identiteitskaarten gevonden. Naast de veroordeling voor het plaatsen van het explosief wordt D. ook hiervoor veroordeeld. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938