Start van hoofdcontent

Stad

nl

Museumbrug dicht voor auto's en fietsers: ''Worden zes pittige weken voor het verkeer''

27 februari 2023, 09.00 uur · Aangepast 27 februari 2023, 13.32 uur
Door AT5 Producties · Foto: Robby Hiel

De Museumbrug is vanaf vandaag ruim zes weken afgesloten voor auto's en fietsers. De brug krijgt een nieuwe inrichting met éénrichtingsverkeer voor auto's en meer ruimte voor fietsers en voetgangers.  In Het Verkeer  vertelt omgevingsmanager Wendy Schipper over de impact van de afsluiting.

AT5

De Museumbrug is nog open als we komen filmen en wordt dus nog door heel veel Amsterdammers en toeristen gebruikt. Als we voorbijgangers vragen wat ze van de afsluiting vinden krijgen we dan ook gemengde reacties. ''Beetje onhandig voor zo'n grote drukke stad'', vertelt een dame. En vanuit een auto horen we: ''Niet fijn, en elke straat die je in wil rijden is ook opgebroken.'' Maar er zijn ook optimisten. ''Ik vind het niet erg, stukje omfietsen is goed voor je.''

Quote

''Beetje onhandig voor zo'n grote drukke stad''

Voorbijganger

Dat de Museumbrug afgesloten is, heeft alles te maken met de nieuwe inrichting die de brug krijgt. Geen instortingsgevaar, zoals sommige voorbijgangers denken, maar een nieuwe indeling van de weg. ''Er zijn nu nog twee rijbanen voor het autoverkeer. Dat wordt één rijbaan, alleen voor verkeer van de Weteringschans naar de Stadhouderskade'', legt Schipper uit. ''De ruimte die dan overblijft gaan we voor fietsers en voetgangers inrichten.''

Naast de werkzaamheden aan de Museumbrug zelf wordt er ook gewerkt op de Stadhouderskade. ''Daar gaan we de afslagstrook voor autoverkeer naar de brug toe weghalen. En ook die ruimte komt vrij voor een breder fietspad.''

Artist Impression Museumbrug

Museumbrug tot half april dicht

''Het worden zes pittige weken voor het verkeer'', antwoordt Schipper als we haar vragen wat de gevolgen zijn voor het verkeer. De brug is tot half april afgesloten voor fietsers en auto's. Ze roept iedereen dan ook op om dit gebied te mijden als je er niet hoeft te zijn. Voetgangers kunnen wel van de brug gebruik blijven maken. 

Omleiding voor fietsers en auto's

  • Auto's gaan vanaf de Zieseniskade via Lijnbaansgracht richting Spiegelgracht-Prinsengracht – Vijzelgracht.
  • Fietsers vanaf het Kleine-Gartmanplantsoen worden omgeleid over de Zieseniskade en Lijnbaansgracht, tot aan de Weteringstraat.
  • Fietsers vanuit de onderdoorgang bij het Rijksmuseum rijden via Leidseplein of Max Euweplein, of over de Stadhouderskade en Weteringcircuit naar de Weteringschans.
  • Alleen noodzakelijk bestemmingsverkeer voor de Weteringschans tot Museumbrug (laden-/lossen, parkeren op eigen terrein) wordt doorgelaten, over de trambaan.
Kaart omleidingen vanaf 27 februari

De werkzaamheden aam de Museumbrug zijn onderdeel van de herinrichting Weteringschans  (project Binnenring.)

Meer informatie over alle werkzaamheden in de stad? Check: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.