Start van hoofdcontent

Stad

nl

Twee nieuwe vrouwenrechtswinkels geopend: "We willen graag de toegang tot het recht verbeteren voor vrouwen"

20 februari 2023, 17.18 uur · Door AT5 Producties

In Amsterdam zijn naast de locatie in West twee nieuwe vrouwenrechtswinkels geopend: één in Zuidoost en één in Noord. In Amsterdam Informeert spreken we Yasemin Savci, juridisch adviseur op de onlangs geopende locatie in Noord. 

De vrouwenrechtswinkel Amsterdam is opgericht in september 2021 door de Amsterdam Law Hub (Universiteit van Amsterdam), Bureau Clara Wichmann en de Gemeente Amsterdam. De vrouwenrechtswinkel is geopend omdat uit onderzoek is gebleken dat vrouwen de grootste afstand hebben tot de rechtstaat: "Met name vrouwen die specifieke barrières ondervinden zoals een taalbarrière, of een lagere  sociaal economische status, of een bepaalde afhankelijkheidspositie", vertelt Savci uit.  

De reden voor de opening van twee nieuwe locaties is omdat bleek dat het voor vrouwen uit andere stadsdelen te duur was om naar West toe te komen: "Met name uit Noord en Zuidoost. We wilden graag ook voor die vrouwen het toegankelijker maken om hulp bij ons te krijgen", legt Savci uit. 

Quote

"We willen graag de toegang tot het recht verbeteren voor vrouwen"

YASEMIN SAVCI, JURIDISCH ADVISEUR VROUWENRECHTSWINKEL

Juridisch advies

Vrouwen kunnen bij de rechtswinkel met juridische vragen terecht. De juridisch adviseurs geven vervolgens gratis juridisch advies en  kunnen ook helpen met bijvoorbeeld het opstellen van een brief. Wanneer het nodig is worden klanten doorverwezen naar een advocaat of een maatschappelijke organisatie.

"We willen graag de toegang tot het recht verbeteren voor vrouwen" vertelt juridisch adviseur Savci. Een voorbijganger vindt het goed dat de vrouwenrechtswinkel bestaat: "Ik denk dat het wel goed is, omdat vrouwen een stuk kwetsbaarder zijn in de maatschappij. En lijkt me heel fijn dat iemand gespecialiseerd daar in is dat je daar naar toe kan", vertelt de man.

Een andere voorbijganger heeft gemengde gevoelens over het feit dat alleen vrouwen bij de rechtswinkel terecht kunnen: "Omdat de vrouwen tegenwoordig, vind ik, toch voor hun zelf kunnen opkomen. Dus speciaal voor vrouwen, weet niet", legt de vrouw uit. Een andere vrouw is van mening dat het goed is dat vrouwen een keer een extraatje hebben: "Het trappetje vergemakkelijken, de deur wijd open."

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/vrouwenrechtswinkelamsterdam.nl 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam