Start van hoofdcontent

Stad

nl

Al een jaar in de tijdelijke opvang: "Douche goed, toilet goed, dank u wel Holland"

24 februari 2023, 18.15 uur · Door Ronald Olsthoorn

Op dit moment worden 2300 Oekraïners op 11 verschillende locaties in de stad opgevangen. Eén daarvan is schip Carissima op de Kop van Java, waar De Regenboog Groep 133 vluchtelingen onderdak biedt. 

AT5

Eén van de bewoners is de 75-jarige Zarzand uit Melitopol, de stad in het zuidoosten van Oekraïne die nog altijd in handen is van de Russen. Sinds maart woont Zarzand op de Carissima en hij is duidelijk erg te spreken over de opvang en de mensen die dat voor hem organiseren. 

"Douche goed, toilet goed, dank u wel Holland", vertelt hij tijdens een rondleiding. Zarzand werkt ondanks zijn leeftijd en een liesbreuk doordeweeks op de bloemenveiling in Aalsmeer.

Zelf kon hij aan het begin van de oorlog zijn stad ontvluchten vanwege zijn kwakkelende gezondheid, maar zijn vrouw moest achterblijven en is intussen te zwak om de reis te wagen. "Ik mis haar verschrikkelijk", zegt de geboren Armeniër. Hij bidt elke dag in de Sint Nicolaasbasiliek om een snel einde van de oorlog zodat hij terug kan naar zijn familie en vrienden. 

Quote

"Zelfs als Rusland zich terugtrekt, houden we te maken houden met een agressieve buur"

Tyhran uit Kyiv

Minder hoopvol wat dat betreft is de 33-jarige Tyhran uit Kyiv die sinds november op de boot woont: "Zelfs als Rusland zich terugtrekt, dan blijven we te maken houden met een agressieve buur."

Voorlopig kiest hij er daarom voor om ook over een toekomst in Nederland na te denken, in september begint hij aan een studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Voor nu is hij op de boot tevreden en probeert geld opzij te zetten voor het geval hij straks ook zijn moeder uit Kyiv moet laten overkomen.

De gemeentelijke opvang op de Carissima houdt over een maand overigens wel op, de mensen daar zullen dan worden overgeplaatst naar andere 'semi-permanente opvanglocaties'.