Start van hoofdcontent

Stad

nl

Omwonenden melden intimidatie en overlast: voortbestaan shisha lounge in Noord onzeker

26 februari 2023, 08.52 uur · Aangepast 1 maart 2023, 14.44 uur · Door AT5

De gemeente had de exploitatievergunning van een shisha lounge in Noord niet zomaar mogen verlengen. Dat heeft de rechtbank deze week geoordeeld. Omwonenden deden vele meldingen over de zaak en die meldingen zijn nog niet goed onderzocht. 

Een van de omwonden was naar de rechter gestapt. Ze gaf aan al jarenlang extreme overlast te ervaren. De uitbreiding van het terras en het schenken van alcohol zouden dat verergerd hebben, blijkt uit de uitspraak. Klanten zouden bijvoorbeeld urineren op straat, deuren blokkeren met brommers en omwonenden uitschelden. De geluidsoverlast zou zorgen voor een chronisch slaaptekort. 

Geen reden

De gemeente erkende dat er veel meldingen van overlast zijn, maar handhavers deden tussen 9 juni 2019 tot 8 september 2019 achttien controles en hebben geen overtredingen of overlast kunnen vaststellen. Ook zegt de gemeente dat het niet duidelijk is of het bedrijf verantwoordelijk kan worden gehouden voor de overlast. De meldingen zouden daarom geen reden zijn om de exploitatievergunning of de vergunning voor het terras te weigeren.  

Quote

"Ik voel me niet veilig om als vrouw alleen na 00.00 de straat op te gaan om te zeggen dat ik hinder heb"

Buurtbewoner

Volgens de rechtbank zijn de meldingen 'talrijk, gedetailleerd en ernstig'. De buurtbewoner die naar de rechter was gestapt, had in zes jaar 96 meldingen gedaan en een groot aantal andere omwonenden heeft ook geklaagd. In 2019 kwamen er 24 bezwaarschriften tegen de exploitatievergunning binnen en tegen de uitbreiding van het terras werd door zes andere omwonden bezwaar gemaakt. "Ik vul al 10 jaar die klachten in", gaf een andere omwonende aan. "Ik ga namelijk niet als vrouw alleen op straat na 0.00 om tegen de eigenaar en de mannen die buiten staan te zeggen ik hinder heb. Ik voel me niet veilig om dit te doen. "

Sluitingstijden

Verder waren er in 2015, 2017 en 2018 zijn bestuurlijke waarschuwingen gegeven omdat geen leidinggevende aanwezig was en wegens overtreding van de sluitingstijden. In augustus 2016 is in het bedrijf een terreurverdachte aangehouden. In dat jaar was er ook een schietpartij. De zoon van de toenmalige eigenaar heeft de shisha lounge overgenomen, maar de rechtbank 'ziet geen aanwijzingen dat de klantenkring na de bedrijfsovername wezenlijk is veranderd'. 

Quote

"De burgemeester baseert zich uitsluitend op kortstondige steekproeven"

Vonnis rechtbank

"De rechtbank oordeelt verder dat de burgemeester onvoldoende onderzoek heeft gedaan om zich een beeld te vormen van de invloed van het bedrijf op het woon- en leefklimaat", schrijft de rechtbank in het vonnis. "De burgemeester baseert zich uitsluitend op kortstondige steekproeven." Later deed de gemeente nog langere controles, maar die vielen in de coronaperiode. De gemeente stuurde geen handhavers toen er in de late avond en nacht klachten binnenkwamen, omdat er toen geen handhavers beschikbaar zouden zijn geweest.

De zaak mag voorlopig wel open blijven. De gemeente moet in de zomeravonden en -nachten onderzoek doen en krijgt uiterlijk tot 1 oktober van dit jaar de tijd om te beslissen. Ook moet de gemeente de proceskosten betalen. 

De eigenaar van de zaak gaf tijdens de zitting aan dat hij goed contact met de buren had en dat hij niet begreep dat sommige buurtbewoners naar de gemeente gingen met klachten in plaats van naar hem. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938