Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Manhattan aan het IJ' kan echt niet, volgens 'Manhattan aan de Maas'

3 maart 2023, 16.09 uur · Aangepast 4 maart 2023, 10.17 uur · Door AT5

"Manhattan aan het IJ", noemt kunst- en architectuurhistoricus Walther Schoonenberg het waterfront aan de IJ-zijde van het Centraal Station op Twitter. Hij wordt door verschillende Rotterdamse Twitteraars met de grond gelijk gemaakt. "Nederland heeft maar één Manhattan, en dat ligt aan de Maas." Toch krijgt Schoonenberg, en dat is volkomen logisch natuurlijk, ook bijval.

Een foto van de skyline bij de nieuwe IJboulevard zorgt voor lacherige reacties op Twitter. Amsterdammer Walther Schoonenberg plaatste de foto donderdag met het bijschrift: "Het uitzicht vanaf het nieuwe waterfront van Amsterdam aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Manhattan aan het IJ."

Daar is lang niet iedereen het mee eens. Is meneer wel eens in New York geweest, vraagt men zich af. Schoonenberg zou er niets van snappen, 'vier hoge gebouwen en wat kleine parken maken nog geen Manhattan'.

Schoonenberg krijgt ook bijval: "Het heeft wel wat, mooi vrij zicht op het IJ over beide richtingen", schrijft iemand. Een Amsterdammer vindt zelfs: "Wij zijn beter dan Manhattan." 

'Manhattan aan de Maas'

Het zijn toch vooral Rotterdammers die aanstoot nemen aan de uitspraak. "Doe anders effe je bril op" en "Nederland heeft maar 1 'Manhattan', en dat ligt aan de Maas", schrijven twee van hen. Daar sluit een diplomatieke Amsterdammer zich bij aan: "Ik moet wel zeggen dat Rotterdam die titel toch echt meer verdient. Aan de Maas dan."