Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studenten op Zeeburg paar uur op straat door groot gaslek: "Hoorde het hard suizen"

24 maart 2023, 19.10 uur · Aangepast 24 maart 2023, 20.34 uur · Door Annabel van Barneveld & Jasmine van Dijk

Bewoners van de containerwoningen aan de Zuiderzeeweg werden vrijdagmiddag geëvacueerd vanwege een groot gaslek. Studenten en andere jonge Amsterdammers stonden hierdoor twee uur buiten: ''Ik heb nog snel een zak krentenbollen en mijn sleutels meegenomen.''

Het gaslek ontstond vanochtend rond 10:50 en is volgens de woordvoerder van de brandweer ontstaan tijdens werkzaamheden. Die vonden plaats naast drie blokken met containerwoningen, waardoor bewoners meteen naar buiten moesten. 

Adrie Streefland

Bewoners lieten weten dat ze sissende geluiden hoorde. ''Ik hoorde iets hard suizen, dus keek op mijn 112 app en daar zag ik dat het om een gaslek ging." Naast de geur van een typische studentenwoning roken de studenten niks noemenswaardig. 

Hulpdiensten hebben het gebied rondom het lek afgezet en de bewoners naar de overkant van de weg geleid. Daar stonden groepen studenten die onzeker waren over de situatie. ''Ik was bang dat er misschien een explosie plaats zou vinden," vertelde een bezorgde bewoner. 

Quote

"Ik was bang dat er misschien een explosie zou plaatsvinden"

bewoner

Sommige studenten waren op het moment van de evacuatie druk aan het leren voor tentamens. Anderen stonden op het punt om naar een tentamen te gaan. Volgens de bewoners was er geen tijd om spullen te pakken.

De precieze oorzaak van de lek wordt nog door Liander onderzocht. Bewoners konden na ongeveer twee uur weer veilig naar huis, maar ze hebben tot zeker morgenochtend geen warm water en verwarming. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938