Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Zuiderzeeweg ongerust: "Ze zeiden vast ook dat Riekerhaven veilig was"

14 maart 2023, 18.21 uur · Door Stefan Bunschoten

Bewoners van twee studentencomplexen aan de Zuiderzeeweg in Oost zijn geschrokken van de conclusie van de brandweer dat hun complexen brandgevaarlijk zijn. Woningcorporatie Lieven de Key heeft inmiddels een brandwacht aangesteld, maar benadrukte in een mail aan de studenten vooral dat de woningen wel voldoen aan de wettelijke brandveiligheidseisen. 

De brandweer deed onderzoek vanwege de brand die vorig jaar plaatsvond in Startblok Riekerhaven in Nieuw-West, een complex dat er ongeveer hetzelfde uitzag. "Het is vooral het dak heb ik gehoord, dat is daar boven bij de witte gebouwen, het steekt ook zo'n beetje uit", vertelt Lois Douglas van  bewonersvereniging Zuiderzeeweg. 

De brandwacht is 24 uur per dag aanwezig. Hij zit niet in een van de twee complexen zelf, maar in een gebouw ernaast. Toch is Douglas er blij mee. "Hij loopt ook rondjes. Ik heb hem gisteren even gesproken. Hij gaat natuurlijk niet de hele tijd hier buiten zitten in een tentje. Maar hij komt hier wel. Dus het is op zich wel een veilig gevoel."

In de mail van Lieven de Key staat dat de bewoners vanwege het voldoen aan de wet- en regelgeving veilig in de complexen kunnen blijven wonen. Dat de brandweer de complexen ook brandgevaarlijk vindt staat niet in de mail, een deel van de studenten reageert dan ook verontwaardigd op het bericht van de woningcorporatie. "Ja, natuurlijk. Ik denk dat ze dat ook riepen over Riekerhaven en we hebben gezien hoe fout het daar ging", zegt een van hen.

Quote

"De brandweer stond binnen drie minuten op de stoep om de deur eruit te rammen"

Bewoner complex

Sinds de brand waarbij een deel van Startblok Riekerhaven in vlammen opging zijn de bewoners extra alert. Dat bleek een paar weken geleden ook, toen een vergeten pannetje op het vuur voor rook zorgde. "De brandweer stond binnen drie minuten op de stoep om de deur eruit te rammen", zegt de student die een aantal deuren verderop woont. "Bij iedereen zit het gewoon in de urgentie hier."

Volgens de brandweer kan het verwijderen van de huidige daken een oplossing zijn. Lieven De Key zegt daar de komende tijd nog over na te moeten denken.