Start van hoofdcontent

Stad

nl

Alexander Scholtes volgt Shula Rijxman op als wethouder Zorg

28 maart 2023, 07.00 uur · Aangepast 28 maart 2023, 07.37 uur · Door AT5

Alexander Scholtes wordt de nieuwe wethouder Zorg in Amsterdam. D66 maakt vanochtend bekend dat Scholtes voorgedragen wordt, maar benoeming is dan normaal gesproken een formaliteit. Scholtes volgt Shula Rijxman op, die eind vorige maand besloot op te stappen.

Scholtes (40) is sinds 2007 werkzaam in de Amsterdamse politiek. Tussen 2010 en 2014 was hij fractievoorzitter van D66 in Amsterdam-Zuid, waarna hij vier jaar lang politiek assistent werd van toenmalig wethouder Kajsa Ollongren. Vorig jaar werd hij voorzitter van het stadsdeelbestuur in Centrum.

'Dag één'

“Met Alexander hebben we een bestuurder die er staat vanaf dag één, dat heeft hij eerder laten zien", zegt D66-fractievoorzitter Ilana Rooderkerk. "De bestuurlijke ervaring die hij op heeft gedaan in het stadsdeel neemt hij nu mee. We zijn met Alexander als nieuwe wethouder weer compleet en kunnen weer vol inzetten op de plannen uit ons coalitieakkoord voor publieke gezondheid en preventie. Ik kijk ernaar uit om met hem te werken aan de toekomst van Amsterdam.”

Naast zorg neemt Scholtes ook de portefeuilles Preventie en Maatschappelijke Ontwikkeling, ICT & Digitale Stad, Lokale Media, en Deelnemingen van Rijxman over.

Rijxman

Rijxman trad in juni aan als wethouder, maar kreeg in die rol al snel te maken met kritiek. Ze had moeite met de vergaderorde in de gemeenteraad, en moest veel varen op aanwijzingen van ambtenaren. Ook leek ze soms moeite te hebben met de dossierkennis van de onderwerpen waar ze verantwoordelijk voor was.

"Ik kom tot de conclusie dat er onvoldoende ruimte is om de dingen te doen op een manier die effectief is en die aansluit bij wie ik ben en wil zijn", zou Rijxman later schrijven in een brief waarmee ze haar aftreden aankondigde. "Het wethouderschap in Amsterdam past minder goed bij me dan ik vantevoren heb gedacht. Ik voel me niet meer lekker in de rol en daar heb ik vandaag mijn conclusies uit getrokken." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938